Alexander Zadruzny från Kollektiv sorg. Foto: Alexander Donka

I nya numret: Tidigare Amnestychefen i Indien om krympande pressfrihet och medborgerliga rättigheter. Nicaragua tystar kritiker genom att kasta ut dem ur landet. Utredarna i Amnestys internationella kristeam om arbetet med att dokumentera krigsbrott i Gaza. MR-frågor i Sverige: Föreningen Kollektiv sorg om skjutningarna – och stöd till anhöriga. Vi rapporterar från Tchad om kriget i Darfur.


Från detta nummer:


Valaffischer i Kapstaden Foto: Eric Miller

Sydafrika: En ny generation går till val


reportage | Av Görrel Espelund | 2024-04-17 | Publicerad i AP #1/2024

Den 29 maj är det val i Sydafrika. 30-åringarna Votiswa Nyovane och Kiara Ramklass är födda samma år som landet blev en demokrati och Nelson Mandela den första svarta presidenten. För Amnesty Press berättar två unga kvinnor om historiskt arv, frihet, politiska svek – och om hoppet som en ny generation håller i sina händer.Fredrik Malmberg, MR-institutet Foto: Elliot Elliot

MR-institutet: Risk för minskad rättssäkerhet i Sverige


artiklar | Av Ülkü Holago och Ira Mallik | 2024-03-07 | Publicerad i AP #1/2024

Regeringen har, med stöd av Sverigedemokraterna, intensifierat arbetet med att förändra kriminalpolitiken för att komma åt det grova våldet och organiserad brottslighet. Vid en pressträff den 31 januari utlovade statsminister Ulf Kristersson att nya lagar och verktyg kommer att införas varje månad under 2024. Men flera myndigheter har riktat kritik mot flera av de nya lagförslagen. Institutet för mänskliga rättigheter varnar för att rättssäkerheten kan riskeras med den höga lagstiftningstakten.
Arkivet: