FN varnar för ökande terrorism i Västafrika

Antalet terrordåd har på senare år ökat dramatiskt i Västafrika och Sahel, regionen söder om Sahara. Det uppger FN:s särskilde rapportör för området. Dagen efter att Mohamed Ibn Chambas hade lämnat sin rapport till FN:s säkerhetsråd skärptes krisen ytterligare då minst 89 armésoldater i Niger dödades i en attack.

reportage | 2020-01-13
Av: IPS/New York
Mohamed Ibn Chambas.

Mohamed Ibn Chambas. Foto: UN Photo/Manuel Elias

Den 8 januari rapporterade Mohamed Ibn Chambas, chef för FN-kontoret för Västafrika och Sahel, UNOWAS, inför FN:s säkerhetsråd om en oroande utveckling.

– Regionen har upplevt en förödande ökning av terrorattacker mot civila och militära mål. De humanitära konsekvenserna är alarmerande, sade FN-rapportören.

Mohamed Ibn Chambas beskrev en situation där det pågår återkommande attacker mot både militära och civila måltavlor.

På senare år har Burkina Faso, Mali och Niger drabbats av en ökande islamistisk terrorism, och sedan 2016 uppges antalet offer för terrordåd ha mångdubblats. Bara under förra året dödades 4 000 människor.

Enligt Mohamed Ibn Chambas har allt fler terrorattacker börjat genomföras längre österut i regionen och våldet har spridit sig från Mali till Burkina Faso. Det innebär enligt honom ett ökande hot mot fler länder längs den västafrikanska kusten.

 En fransk pansarvagn har förstörts av jihadister vid en attack i staden Gao, Mali den 1 juli 2018 då en fransk-malisk armépatrull attackerades. Fyra civila dödades och flera soldater skadades.

En fransk pansarvagn har förstörts av jihadister vid en attack i staden Gao, Mali den 1 juli 2018 då en fransk-malisk armépatrull attackerades. Fyra civila dödades och flera soldater skadades. Foto: VoA/Wikimedia

Antalet dödade i Burkina Faso ökade från ett 80-tal för tre år sedan till en dödssiffra på över 1 800 dödade under förra året, enligt UNOWAS-chefen. Samtidigt har antalet människor som tvingats på flykt i Burkina Faso ökat mycket snabbt.

Mohamed Ibn Chambas uppger att många terrordåd utförs av våldsamma extremister som en del av deras verksamhet för att få tag på vapen och bedriva illegal småskalig gruvdrift. Han menar att terrorism, organiserad kriminalitet och etniskt våld ofta är sammankopplade, i synnerhet i områden som kännetecknas av en låg närvaro av statliga myndigheter:

– På dessa platser erbjuder extremister skydd åt befolkningarna, samt sociala tjänster, i utbyte mot lojalitet.

Mohamed Ibn Chambas menar att de insatser som görs för att bekämpa terrorgrupperna därför måste vara fokuserade på att skapa tillit och stöd bland lokalbefolkningarna.
Enligt Mohamed Ibn Chambas har regeringar, lokala aktörer, samt regionala och internationella organisationer gått samman för att försöka bemöta den oroande utvecklingen i regionen.

Propagandavideo från 2016 som visar jihadister från al-Qaida i islamiska Maghreb, AQIM. Dess gren i Sahara ingår sedan 2017 i JNIM.

Propagandavideo från 2016 som visar jihadister från al-Qaida i islamiska Maghreb, AQIM. Dess gren i Sahara ingår sedan 2017 i JNIM. Foto: Wikimedia

I slutet av förra året antogs en handlingsplan mot terrorismen vid ett toppmöte inom det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas. Mohamed Ibn Chambas betonar vikten av att de regionala regeringarna får det stöd de har behov av.

Han påpekade samtidigt att vissa av de mest våldsamma konflikterna i regionen utkämpas mellan bönder och boskapsuppfödare. Och eftersom en stor majoritet av befolkningen i Västafrika livnär sig som jordbrukare eller boskapsuppfödare är behovet av en fredlig samexistens av yttersta vikt, enligt UNOWAS-chefen.

Mohamed Ibn Chambas påpekade också att klimatförändringarna är en av de faktorer som driver på konflikterna.

IPS/New York

Läs också

Säkerhetsrådet besöker Mali och Burkina Faso den 23 mars 2019. Här hedras minnet av soldater i FN-styrkan MINUSMA som dödats under sitt uppdrag i Mali.

Säkerhetsrådet besöker Mali och Burkina Faso den 23 mars 2019. Här hedras minnet av soldater i FN-styrkan MINUSMA som dödats under sitt uppdrag i Mali. Foto: UN Photo/Harandane Dicko

Death toll in Niger army base attack 'rises to 89' (al-Jazira 12 januari 2020)

France aims to legitimise Sahel anti-jihad fight at Pau summit (Radio France International 12 januari 2020)

En halv miljon på flykt i Burkina Faso – många barns skolgång drabbas (Amnesty Press 30 december 2019)

Behind the Jihadist Attack in Niger's Inates (International Crisis Group 13 december 2019)

Getting a Grip on Central Sahel’s Gold Rush (International Crisis Group 13 november 2019)

Facing the Challenge of the Islamic State in West Africa Province (International Crisis Group 16 maj 2019

reportage | 2020-01-13
Av: IPS/New York