Mannen som utmanar Vladimir Putin

Aleksej Navalnyj är åter fängslad sedan han återvänt till Ryssland efter att ha överlevt mordförsöket i augusti 2020. Kalle Kniivilä ger i sin bok ”Putins värsta fiende – Aleksej Navalnyj och hans anhängare” en bild av mannen som utmanar Rysslands president.

böcker | 2021-10-01
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021
Kalle Kniivilä är journalist på Sydsvenskan, född 1965 i Norra Karelen och bosatt i Lund. Han är Rysslandskännare och tidigare Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset.

Kalle Kniivilä är journalist på Sydsvenskan, född 1965 i Norra Karelen och bosatt i Lund. Han är Rysslandskännare och tidigare Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset. Foto: Bokförlaget Atlas

Bok: Putins värsta fiende – Aleksej Navalnyj och hans anhängare
Författare: Kalle Kniivilä
Förlag: Bokförlaget Atlas

Vladimir kalsongförgiftaren. Så kommer Vladimir Putin att gå till historien enligt Aleksej Navalnyj. Uttalandet, som syftar på mordförsöket på Navalnyj i augusti 2020 då hans kalsonger förgiftades med nervgiftet novitjok, kommer från hans tal i Moskvas stadsdomstol den 2 februari 2021, där han ställts inför rätta för att ha brutit mot reglerna för sitt villkorliga straff. Talet är citerat i sin helhet i Kalle Kniiviläs bok ”Putins värsta fiende – Aleksej Navalnyj och hans anhängare”.

Tre år tidigare hade Navalnyj aviserat att han tänkte ställa upp i presidentvalet 2018 och han var på väg att upprätta kampanjstaber runt om i landet. Men det sågs inte med blida ögon. På många ställen utsattes medarbetarna för sabotage. De får sina bildäck sönderskurna, lägenhetsdörrar limmas igen och möten ställs in med påstådda bombhot. Slutligen hindrades Navalnyj från att ställa upp i valet, Putin ville inte ha någon konkurrens. Men den organisation Navalnyj byggt upp fortsatte att fungera och arbetade bland annat med att avslöja omfattande korruption och vara en ständig nagel i ögat på Putin.

Boken, välskriven och med ett bra flyt, bygger dels på författaren Kalle Kniiviläs egna intervjuer med flera personer som var närvarande kring förgiftningen, dels på många andra källor, och är en fascinerande och skrämmande beskrivning av hur Vladimir Putin genom den ryska säkerhetstjänsten gör allt för att försöka röja en man som vägrar låta sig skrämmas och tystas ur vägen.

Aleksej Navalnyj grips i Moskva 2017.

Aleksej Navalnyj grips i Moskva 2017. Foto: Evgeny Feldman/Wikimedia

Putins förhoppning när han efter några dagar tillät att Navalnyj flögs till Tyskland för vård var nog att denne skulle förstå sitt bästa och stanna kvar i utlandet. Och många var det nog som undrade om Navalnyj var riktigt klok när han så snart han var återställd återvände till sitt hemland. Men Navalnyj vet att han bara kan påverka hemma i Ryssland och minns säkert de dissidenter som tvingades lämna Sovjet och då förlorade sin röst och allt inflytande. Så därför återvände Navalnyj så snart han kunde och sitter nu åter fängslad.

Foto: Bokförlaget Atlas

Aleksej Navalnyj har anklagats för att vara nationalist och främlingsfientlig och Kniivilä tar upp detta. Bilden är inte helt tydligt men Navalnyjs program idag är att han vill att Ryssland ska vara ett land med fungerande demokrati och ett oberoende rättsväsende.

Kniivilä tar också upp Amnesty Internationals märkliga agerande då organisationen, efter att direkt då Navalnyj greps i januari 2021 utse honom till samvetsfånge för att sedan i februari ta bort denna status, något som smutskastningskampanjen mot honom inte var sen att utnyttja.

Boken avslutas med, förutom en kronologi och källförteckning, två brev från Navalnyj i häktet.

I ett av dem uppmanar han: låt er inte skrämmas …. de kan bara behålla makten och använda den för att berika sig själva genom att förlita sig på vår rädsla …..Men vi, om vi övervinner vår rädsla, kan befria vårt fosterland från den här hopen av tjuvar och ockupanter..... Sanningen är på vår sida. Förbli fria.

Författaren och journalisten Kalle Kniivilä har god Rysslandskännedom då han tidigare varit korrespondent i Moskva och pressråd på svenska ambassaden där. Han har gett ut flera böcker om Ryssland. Denna bok är ett viktigt bidrag till att förstå hur maktens herrar, eller snarare herre, i Ryssland kan vara så rädda för en man och de som stödjer honom att de gör allt för att tysta honom.

Andrea Bodekull [email protected]

Läs också Kalle Kniiviläs nyhetsbrev Glasnost

böcker | 2021-10-01
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021