Abortmotståndare demonstrerade utanför Amnestys årsmöte

Sverige | 2006-05-28

Tidigt på lördagmorgonen hade abortmotståndare med stora plakat samlats utanför Handelshögskolan i Göteborg där Amnestys årsmöte skulle hållas. På dagordningen för Amnestys möte stod nämligen den kontroversiella abortfrågan.

Demonstranter från organisationen Abortnej, som har ett 20-tal aktiva medlemmar, delade ut flygblad där man bland annat kunde läsa: Abort kan aldrig vara en mänsklig rättighet!
– Vi står här så länge det behövs, sade Veera, som inte ville uppge sitt efternamn. Vi tycker att det är väldigt tråkigt att Amnesty, som gör så mycket bra grejer, vill ta upp och arbeta för fri abort.

På väg in till årsmötet var det många som hejdade sig vid anblicken av plakatens iögonfallande och otäcka bilder på aborterade foster. Flera Amnestymedlemmar stannade till och förde heta diskussioner med abortmotståndarna, särskilt med Mats Selander från Abortnej.
– Vi inriktar oss på etiken, på människorättsfrågan, inte på politiken. Det får aldrig vara en lösning att döda en oskyldig människa som har blivit till, sade Mats Selander till Amnesty Press.

För honom är abort precis lika hemskt som exemplet han tog upp där en brasiliansk polischef ville lösa problemet med gatubarn genom att döda dem. I ett enda fall är Mats Selander dock för abort och det är när det innebär en uppenbar fara för kvinnans liv att fullfölja graviditeten.

När årsmötet inleddes inne i Handelshögskolan kommenterade Christine Pamp, Amnestys ordförande, demonstrationen som hade mött årsmötesdeltagarna på morgonen:
– Jag är glad för det. Amnesty vill normalt sätt påverka andra. Nu är vi så viktiga att andra vill påverka oss. Det ska vi vara stolta över!

Text: Lisa Nordenhem
Bild: Agnes Franzén

Sverige | 2006-05-28