ALMEDALEN2015: Romers rättigheter väger lätt i EU
EU-länderna ska värna minoriteters rättigheter. Det är ett villkor för att bli medlem i unionen, men kravet väger lätt. – Du kan bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter utan att det kostar en spänn, säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP).
reportage | 2015-07-05 Av: Charlie Olofsson |
Situationen för romer har förvärrats i delar av Europa, menar Soraya Post (Fi). Från vänster: Cecilia Wikström (FP), Soraya Post (Fi) och Emir Selimi, ordförande för Unga romer. Foto: Annie Beckman
Om något EU-land bryter mot ekonomiska överenskommelser eller om politiker avslöjas för korruption, då kostar det minsann, fortsätter Cecilia Wikström. Hon var en av paneldeltagarna i samtalet om romers utsatta situation i Sverige och Europa. Varenda stol var upptagen och några åhörare fick stå längst bak i tältet.
– EU är tydligen inte redo att agera när det gäller mänskliga rättigheter, säger Cecilia Wikström.
Hon vill se repressalier mot medlemsländer som inte lever upp till kraven i EU:s stadgar. I panelen fanns även EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) som konstaterar att varken Italien eller Frankrike erkänner romer som en minoritet.
Borde länder som misslyckas med att säkra romers mänskliga rättigheter inte få bli EU-medlemmar? De två politikerna har olika uppfattning.
– Jag tror att det är en räddning för alla minoriteter att vi har en union som bär upp de här värdena, säger Cecilia Wikström.
– Jag hoppas att EU någon gång ska bli en räddning, svarar Soraya Post.
Hon upplever att situationen för romer i Europa har blivit sämre under de senaste åren.
– Det är skrämmande. Jag tycker att förtrycket ökar igen och vi hör hatfullt prat om romer både bland folk i allmänhet och bland politiker på hög nivå, säger hon.
I våras antog EU-parlamentet en resolution om att inrätta den 2 augusti som romernas minnesdag för Förintelsen. Soraya Post menar att det är en viktig symbol, men att det fortfarande finns stora utmaningar. Många romer i Europa har inte tillgång till utbildning och en tredjedel av romska barn i EU-länderna vaccineras inte mot sjukdomar som mässling och röda hund.
– Det här är en tickande bomb, säger Cecilia Wikström.
Emir Selimi, ordförande för Unga romer, tog tillbaka samtalet till Sverige och berättade om de fördomar han möter i sin vardag. Många romer väljer att hålla sin bakgrund hemlig på grund av rädslan för att bli illa bemött. Det är en rädsla som är befogad, menar Emir Selimi. Han beskriver vad som hände när han berättade om sitt ursprung för en kollega:
– Hon stelnade och jag vet vad det betyder.
Målen om romers rättigheter i Sverige ska uppnås till år 2032 enligt den nationella strategin för romsk inkludering. Det ligger långt fram i tiden, medger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Annie Beckman
Efter panelsamtalet, som arrangerades av Raol Wallenberg Academy och Teskedsorden, hölls en utfrågning med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Hon fick bemöta kritiken som har riktats mot Stefan Löfven efter att han har använt ordet ”zigenare” i samband med intervjuer.
– Det är oacceptabelt, absolut, men ett ännu större problem är om det saknas politisk vilja, säger Alice Bah Kuhnke.
Enligt den nationella strategin för romsk inkludering, som togs fram under den borgerliga regeringen, ska målen om romers rättigheter uppnås till år 2032.
– När jag hörde det raljerade jag över tidsspannet, men nu när jag själv är statsråd förstår jag. Problemen sitter djupt så det här tar tid, säger Alice Bah Kuhnke.
Charlie Olofsson
[email protected]
Fullsatt när romers utsatta diskussion i Europa diskuterades under torsdagen. Foto: Annie Beckman
Läs mer om romer från Amnesty Press
MR-DAGARNA I UMEÅ: ”Varför har vi inte fått veta? Det här handlar ju också om Sveriges historia” (17 november 2014)
ALMEDALEN: Het debatt om Sveriges nationella minoriteter och svenska staten (7 juli 2014)
ALMEDALEN: ”Bomba era kommunpolitiker med frågor om vad som görs för romer” (2 juli 2014)
Romskt motstånd i antiziganismens Ungern (nr 1/2014)
MR-DAGARNA: ”Antiziganismen är så utbredd att de ser inte oss romer som tillräckligt värdiga att få våra rättigheter” (20 november 2013)
Romer tvångsvräks i tusental (nr 4/2013)
Angelina Dimiter Taikon – en romsk kvinna som rest sig (1 januari 2013)
Här lär sig minsta barn skilja på folk och folk - Amnesty Press reser till Šarišské Michaľany (nr 3/2012)
Tvångsvräkta till total isolering (nr 3/2012)
”Romer får ingen rättssäker asylprocess” (9 maj 2011)
Amnesty Press i Almedalen
ALMEDALEN2015: Naturresurserna – en förbannelse för Västsahara? (3 juli)
ALMEDALEN2015: ”Sverige måste gå före” när det gäller lagliga vägar in i Europa (2 juli)
ALMEDALEN2015: ”Tragedin har blivit en juridisk rutin” (2 juli)
ALMEDALEN2015: Vild debatt om den svenska abortlagen (1 juli)
ALMEDALEN2015: Hopp om förändrad abortlag i Irland (1 juli)
reportage | 2015-07-05 Av: Charlie Olofsson |