En tyst timme för Burma

reportage | 2007-10-08
Av: Ida Lindström
Även publicerad i AmnestyPress #4/2007

Lördagen den 6 oktober arrangerade Amnesty och Svenska Burmakommittén en tyst manifestation för Burmas folk. Runt 150 personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att visa sin solidaritet med demonstranterna i Burma. På flera andra platser i världen genomfördes liknande manifestationer.

Karin Strandås, som är ordförande för Burmakommittén, sade att det är viktigt att det internationella samfundet gör allt man kan för att trycka på den burmesiska regimen.
- Det är viktigt att stödja oppositionen och dess organisationer ekonomiskt, sade hon till Amnesty Press.

Rödklädda människor deltog i den tysta timmen för Burmas folk.
Bild: Ida Lindström

Manifestation gick under parollen ”Frige Aung San Suu Kyi och alla samvetsfångar” och ”Respektera yttrande- och mötesfriheten, upphör med våldet mot fredliga protester”. Deltagarna på manifestationen var allt från små barn till pensionärer. Det gemensamma var att flertalet var rödklädda eller hade en röd armbindel.

En av de yngre deltagarna på manifestationen.
Bild: Ida Lindström

Amnestys aktivister delade ut vykort till förbipasserande som de kunde skriva på och skicka till Burmas ledare general Than Shwe, för att protestera mot hur militärstyrkor slagit ned fredliga demonstrationer.

Förbipasserande signerade vykort som sedan ska skickas till general Than Shwe.
Bild: Lisa Olsson

Jan-Erik och Viviann Lundeberg var några av dem som hade samlats på Medborgarplatsen. Jan-Erik Lundeberg är tidigare Burmasamordnare på Amnesty.
- Då gjorde ingen något men nu bryr sig alla. Det är hemskt att det ska behöva gå åt människoliv för att folk ska bry sig, sade han.

Viviann och Jan-Erik Lundeberg ville visa sitt stöd för Burmas folk på manifestationen.
Bild: Ida Lindström

Läs mer: Skicka vykort till Burma

Text: Lisa Olsson

reportage | 2007-10-08
Av: Ida Lindström
Även publicerad i AmnestyPress #4/2007