SAUDIARABIEN: ÅTALAD FÖR OSEDLIG KLÄDSEL

Fatta Pennan | 2024-03-13
Även publicerad i AmnestyPress #1/2024

16 november 2022 greps 29-åriga Manahel al-Otaibi av saudiska myndigheter. Hon har åtalats för att ha brutit mot en cyberbrottlag. Detta anses hon ha gjort genom att på Twitter ha uttryckt stöd för kvinnors rättigheter, och genom att ha publicerat bilder på sig själv på Snapchat där hon inte bär abaya (heltäckande dräkt). Hon utsattes för ett påtvingat försvinnande vid gripandet.

Skriv till:
Waleed Mohammed Al Smani
Minister of Justice Riyadh,
Saudi Arabia Postal Code 11472,
P.O. Box 7775
Email: [email protected]

Your Excellency,
I am alarmed that Saudi authorities have forcibly disappeared Manahel al-Otaibi since November 2023. Manahel has been detained since 16 November 2022 and although her whereabouts is still unknown, she now awaits trial in front of the Specialized Criminal Court (SCC) on charges of violating the Anti-Cyber Crime Law for tweeting hashtags in support of women’s rights and posting photos on Snapchat of herself at the mall wearing “immodest” clothing. Shortly before her family lost contact with her, she told them that she had been beaten violently by a fellow prisoner.
I urge you to order the immediate and unconditional release of Manahel al-Otaibi, as she is being held solely for peacefully exercising her right to freedom of expression. Meanwhile the authorities must reveal her whereabouts to her family.
Yours sincerely,

Sammanfattning på svenska:

Jag är oroad över att Manahel al-Otaibi utsatts för ett påtvingat försvinnande sedan november 2023. Manahel har hållits i fångenskap sedan november 2022 och var hon befinner sig är fortfarande okänt. Hon väntar nu på rättegång och är åtalad för att ha brutit mot en lagstiftning mot cyberbrottslighet, efter att ha twittrat till stöd för kvinnors rättigheter och för att ha postat bilder på sig själv där hon anses vara osedligt klädd. Kort innan hennes familj förlorade kontakten med henne berättade hon för dem att hon blivit allvarligt misshandlad av en medfånge.
Jag uppmanar er att omedelbart och ovillkorligen att frige Manahel al-Otaibi, då hon sitter gripen endast för att använt sin rätt att uttrycka sig fritt. Hennes familj måste också få veta var hon befinner sig.

DATUM: Skriv före 11 april 2024.
UA: 14/24

Fatta Pennan | 2024-03-13
Även publicerad i AmnestyPress #1/2024