15 år efter krigsslutet i Liberia: ”Bestraffa krigsförbrytarna”
reportage | Av Ulf B Andersson | 2018-09-18 | Publicerad i AP #3/2018
15 år efter inbördeskrigets slut har ännu ingen straffats i Liberia. Nu växer kravet på en krigsförbrytartribunal.
Omslag: Lotta Lundin/A4
I nummer 3 intervjuas uigurer i Sverige som berättar om hot och påtryckningar från kinesiska myndigheter. I Xinjiang i nordvästra Kina utsätts de muslimska uigurerna för en hård press och det uppges att en miljon personer har satts i omskolningsläger. I Bangladesh möter vi Adilur Rahman Khan, som leder människorättsorganisationen Odhikar, som berättar om kampen i ett land med en repressiv regim.
15 år efter inbördeskrigets slut har ännu ingen straffats i Liberia. Nu växer kravet på en krigsförbrytartribunal.
Konflikten i Jemen har i sin senaste fas pågått i snart fyra år. Trots att det är världens värsta humanitära kris med ofattbara lidanden för befolkningen i det land som redan tidigare var Arabvärldens fattigaste land så brukar det kallas ”det glömda kriget”.
Moderniseringen av Grönland planerades till stor del i Köpenhamn, utan inflytande från de berörda. Många grönländare drabbades av processen och nu kartläggs hur den egentligen gick till.
Den 6-8 juli samlades Amnesty International till General Assembly i den polska huvudstaden Warszawa. Vid mötet fattades beslut i abortfrågan och synen på narkotikakontroll.
Den frispråkige och kontroversielle Zeid Ra'ad al-Hussein meddelade i augusti att han inte söker förnyat förtroende som chef för FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter. FN har nu utsett Chiles ex-president Michelle Bachelet till ny MR-chef i FN från 1 september.
I Bangladesh fortsätter den politiska krisen och övergreppen mot mänskliga rättigheter är talrika. Adilur Rahman Khan leder människorättsorganisationen Odhikar som kartlägger makthavarnas övergrepp. Han är mycket oroad över utvecklingen i landet.
Sedan hösten 2016 har Joseph Kabila vägrat lämna presidentposten i Demokratiska republiken Kongo. Val till presidentposten och parlamentet har inte genomförts. Nu ska val hållas den 23 december 2018 och Kabila har meddelat att han inte ställer upp. Enligt konstitutionen i Kongo kan en president bara sitta två mandatperioder.
Tigg pengar till hyran eller bli vräkt med två små döttrar. Det valet stod Monalisa Pruteanu inför en dag år 2008. I dag hjälper hon andra utsatta EU-migranter i Göteborg och deltar i Amnestys kampanj mot ett svenskt tiggeriförbud.
I västra Kina har ett lägersystem för muslimer upprättats. För att kontrollera områdets uigurer har regimen samtidigt trappat upp sitt flyktingspionage i Sverige. Amnesty Press har talat med kinesiska flyktingar i Sverige som har drabbats.
Amnestys hedersordförande i Turkiet, Taner Kılıç, har släppts mot borgen efter över ett år i häkte. Amnestys välkomnade beskedet men kräver att åtalet mot honom läggs ner.
Omkring 30 000 personer samlades den 11 augusti på Rabin-torget i Tel Aviv för att protestera mot lagen om nationalstat. Israels regering anklagades för att vara en ”apartheidregim” och deltagarna ropade på arabiska och hebreiska ”Jämlikhet, jämlikhet” och ”apartheid ska inte komma igenom”.
Joakim Medin var på plats i Ungern i april när Viktor Orbán vann valet för tredje gången och i Istanbul när Recep Tayyip Erdoğan vann valet i juni. Båda regeringarna har framgångsrikt använt en nationalistisk-populistisk retorik som vinner stöd bland väljarna, konstaterar han i sin krönika.
Regeringen i Ungern ser inga hinder att manipulera med sanningen och Medin skildrar den frenesi och besatthet som används för att bekämpa George Soros
Hälsotillståndet för Oleg Sentsov rapporteras ha försämrats. Han har hungerstrejkat sedan den 14 maj med krav på att alla ukrainska politiska fångar ska friges från ryska fängelser. Nummer 2 i skriftserien ”Gotlandssamtal” från förlaget Ariel handlar om processen mot Sentsov.