Gediget om kriget i Jemen

Konflikten i Jemen har i sin senaste fas pågått i snart fyra år. Trots att det är världens värsta humanitära kris med ofattbara lidanden för befolkningen i det land som redan tidigare var Arabvärldens fattigaste land så brukar det kallas ”det glömda kriget”.

böcker | 2018-09-15
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018
I Mansouriya flygbombades al-Asma-skolan av den Saudiledda koalitionen den 8 november 2015.

I Mansouriya flygbombades al-Asma-skolan av den Saudiledda koalitionen den 8 november 2015. Foto: Amnesty International

SKRIFT: Det glömda kriget i Jemen

Författare: Samuel Bergenwall

Utgivare: FOI, Totalförsvarets forskingsinstitut

Konflikten i Jemen har i sin senaste fas pågått i snart fyra år. Trots att det är världens värsta humanitära kris med ofattbara lidanden för befolkningen i det land som redan tidigare var Arabvärldens fattigaste land så brukar det kallas ”det glömda kriget”. Nu ska det dock sägas att svenska medier i år har gett en rad starka reportage både i Expressen, Sveriges radio, SVT och Blankspot genom att modiga reportrar har gett sig ut på fältet.

Minst 15 länder är mer eller mindre direkt inblandade i kriget och att reda ut olika allianserna och orsakerna är milt sagt en komplex fråga.

Är det ett religiöst krig i Jemen? Varför misslyckades Arabiska våren att förändra Jemen? Varför gör inte FN:s säkerhetsråd något? Varför skickar USA, Storbritannien och Frankrike vapen till länder som bombar civila? Kommer alliansen mellan Saudiarabien och Förenade arabemiraten hålla? Kommer Jemen återigen delas i Nord- och Sydjemen? Ligger Iran bakom upproret? Har Ryssland något inflytande?

Foto: FOI

Det är några av frågorna som läsaren får svar på i Samuel Bergenwalls gedigna rapport ”Det glömda kriget i Jemen”, nästan 100 sidor välskriven bakgrund som den intresserade kan ladda ner från FOI:s hemsida. Han reder ut och förklarar hur hänsynslösa makteliter i Jemen inte skyr några intressen för att försvara sina intressen och hur utländska makter är ointresserade av humanitära hänsyn när det gäller geopolitiken.

När detta skrivs 18 augusti rapporterar dock al-Jazira att röster i USA ifrågasätter vapenleveranser till Saudiarabien som den 9 augusti dödade 40 skolbarn i ett flyganfall med amerikanska bomber.

Ulf B Andersson

böcker | 2018-09-15
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018