Acelya Sengül med en bild på sin mor som mördades av en manlig arbetskollega. Foto: Sofia Busk

I Turkiet kämpar kvinnorättsrörelsen mot det ökande våldet som riktas mot kvinnor. Vi möter anhöriga till mördade kvinnor som kräver att regeringen agerar. I Chile genomfördes en folkomröstning i oktober 2020 och en stor majoritet sade ja till en ny konstitution istället för den som infördes under militärdiktaturen 1980. Protesterna som inleddes i oktober 2019 fortsätter. I Amazonas råder guldrush och vi berättar om svåra val hos urfolk i Brasiliens inland.


Från detta nummer:
”Tigray måste öppnas”


artiklar | Av Ulf B Andersson | 2021-03-05 | Publicerad i AP #1/2021

FN, har liksom hjälporganisationer, larmat om att över två av sju miljoner invånare nu är i behov av hjälp. Omkring 950 000 människor beräknas vara på flykt inne i Tigray medan över 60 000 har flytt till Sudan.Foto: Natur&Kultur

Lärorikt antirasistiskt ABC


böcker | Av Emelie Isaksen | 2021-02-10 | Publicerad i AP #1/2021

I en sammanvävd berättelse av memoarer, svart historia och anti-rasistiska teorier riktar den amerikanske historikern Ibram X. Kendi ljuset mot rasismens många ansikten. Parallellt med att Black Lives Matter-protesterna tog fart efter att polisen dödat George Floyd i Minneapolis den 25 maj 2020 så blev ”Så blir du en antirasist” en av förra årets mest omtalade böcker. Ibram X. Kendi ses av många som en av USA:s främsta tänkare kring rasism. Nu har boken äntligen getts ut i svensk översättning.


Arkivet: