Amnestys olika ansikten
ledare | 2006-09-25 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2006 |
När detta skrivs rapporterar Studio Ett i radions P1 om bomberna som faller över Darfur. Den svenske polisen Kjell Rörström, som arbetar med Afrikanska unionens (AU) fredsstyrka, ger en dramatisk ögonblicksbild från Darfurs största stad al-Fashir där ryskbyggda Antonov-plan lyfter med sin last av bomber som ska fällas över rebellkontrollerade områden. Kjell Rörström räknar med att hundratals, kanske tusentals, har dödats vid bombningarna.
Tusentals sudanesiska regeringssoldater har skickats till Darfur i vad som nu verkar vara en ny offensiv. Minst två miljoner människor, en tredjedel av befolkningen, har redan tidigare tvingats fly från sina hem och lever i flyktingläger. Den 30 september går mandatet ut för AU-styrkan och den 3 september meddelade Sudans regering att de 7 000 soldaterna måste lämna landet. FN:s säkerhetsråd antog den 31 augusti en resolution med 12 röster och tre nedlagda (Ryssland, Kina och Qatar) som uppmanade Sudan att acceptera en FN-styrka på över 20 000 soldater och poliser till skydd för civilbefolkningen. Sudans regering har dock sagt blankt nej till en FN-styrka och den 1 oktober riskerar Darfurs plågade civilbefolkning att vara helt utan internationellt beskydd.
Drygt två år har gått sedan Amnesty Press (nummer 2/2004) senast publicerade ett stort reportage om Darfur. I detta nummer berättar vi åter om Darfur, där FN nu varnar för en humanitär katastrof utan motstycke om inget görs från FN:s säkerhetsråd.
Amnesty har nu startat en webbkampanj med uppmaning att skicka FN-trupper till Darfur. Det är ett ställningstagande som hade varit omöjligt för några år sedan.
Amnesty är en växande rörelse som är i ständig förändring. Snart är Amnestys »valkampanj« över. Men de frågor Amnesty har lyft fram i samtal med riksdagskandidater, i valstugor och i debatter med de politiska partierna, försvinner inte. Arbetet för att stoppa våldet mot kvinnor, ett svenskt efterlevande av det absoluta förbudet mot tortyr – inga fler skandaler som fallet med Ahmed Agiza och Mohammed El Zary som enligt diplomatiska försäkringar från Egypten inte skulle torteras – och en vapenexport som följer reglerna, det arbetet går vidare oavsett vem som styr i riksdag eller kommuner.
Tidigt på lördagskvällen den 26 augusti trängs runt 100 personer i ett rum på Färgfabriken i Stockholm. På podiet sitter bland annat lärare för att tillsammans med justitieminister Thomas Bodström och HomO Hans Ytterberg diskutera hur skolan ska bli en plats där alla elever känner sig välkomna oavsett sexuell läggning. Det är Amnestys Sneställt-projekt som tar avstamp inför höstens arbete där tusentals skolelever ska möta frågorna om jämställdhet och icke-diskriminering ur ett rättighetsperspektiv.
Amnestys många olika ansikten gör att arbetet för att bekämpa kränkningar av människors rättigheter har bättre möjlighet att nå framgång.
Ulf B Andersson
ledare | 2006-09-25 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2006 |