Historien om ett krig

I brittiska BBC och amerikanska PBS visades sommaren 2020 dokumentärserien ”Once Upon a Time in Iraq” som nu visas av SVT i ”Dokument utifrån”.

filmer | 2021-02-11
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021

Film: Det var en gång ett Irak

Regi: James Bluemel

Bolag: BBC/PBS/SVT

I "Det var en gång ett Irak" skildras krigets följder.

I "Det var en gång ett Irak" skildras krigets följder. Foto: BBC/SVT

I brittiska BBC och amerikanska PBS visades sommaren 2020 dokumentärserien ”Once Upon a Time in Iraq” som nu visas av SVT i ”Dokument utifrån”. James Bluemels serie i fem delar fick goda recensioner. Det har dock funnits kritik, till exempel av Nazli Tarzi i New Arab, som har kritiserat fragmentarisk historieskrivning och att det är för få irakiska röster jämfört med journalister och militärer från USA.

USA:s president George W Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair ledde 2002-2003 en gigantisk desinformationskampanj för att få stöd för det anfall mot Irak som inleddes i mars 2003. Den 30 april 2003 utropade Bush att kriget var över men det var bara början på den utveckling vi ännu inte har sett slutet på. Kriget mot ockupationsmakten fortsatte tillsammans med ett sekteristiskt inbördeskrig som följdes av Islamiska statens utropade av ett kalifat 2014.

För den som vill förstå bakgrunden till Irak idag ger intervjuerna i Bluemels serie intressanta pusselbitar och ett rikligt arkivmaterial för oss också bland annat tillbaka till Bagdad 2003 och de fruktansvärda striderna i Falluja 2004.

USA:s ockupationspolitik gick från en total nonchalans av verkligheten till en brutal repression, där bilderna från tortyren i Abu Ghraib 2004 skakade världen.
En av dem som intervjuas i filmen är Mustafa Abed. Hans familj tillhörde de 50 000 civila som var kvar i Falluja när USA inledde sitt anfall. Då var han knappt två år. Han överlevde men förlorade ena benet. Mustafa Abeds ord idag om att han önskar att alla ska avstå från krig etsar sig kvar i minnet.

Ulf B Andersson

Fotnot: Finns på SVT Play till 16 juli.

filmer | 2021-02-11
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021