Lärorikt antirasistiskt ABC

I en sammanvävd berättelse av memoarer, svart historia och anti-rasistiska teorier riktar den amerikanske historikern Ibram X. Kendi ljuset mot rasismens många ansikten. Parallellt med att Black Lives Matter-protesterna tog fart efter att polisen dödat George Floyd i Minneapolis den 25 maj 2020 så blev ”Så blir du en antirasist” en av förra årets mest omtalade böcker. Ibram X. Kendi ses av många som en av USA:s främsta tänkare kring rasism. Nu har boken äntligen getts ut i svensk översättning.

böcker | 2021-02-10
Av: Emelie Isaksen
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021
 Ibram X. Kendi är professor i historia vid Boston University. Kendi har också skrivit bästsäljande barn- och ungdomsböcker och är skribent på The Atlantic.

Ibram X. Kendi är professor i historia vid Boston University. Kendi har också skrivit bästsäljande barn- och ungdomsböcker och är skribent på The Atlantic. Foto: Foto: Jeff Watts

Bok: Så blir du en antirasist
Författare: Ibram X. Kendi
Översättning: Erik MacQueen
Förlag: Natur&Kultur

I grund och botten handlar boken om att alla alltid agerar antingen rasistiskt eller antirasistiskt, vi kan alltså inte välja någon passiv eller neutral medelväg där vi bara ”inte är rasister”. Att vara antirasist handlar istället om att aktivt göra motstånd mot rasistisk politik – alltså policy som på något vis förstärker eller skapar ojämlika maktförhållanden mellan ”raserna”.

I X. Kendis ögon är ingen av oss immuna mot att agera rasistiskt, och han är inte sen med att erkänna sina egna rasistiska snedsteg. Berättelser från hans egen uppväxt varvas skickligt och sömlöst med genomgångar av begrepp som makt, biologi, kropp, kultur, etnicitet och intersektionalitet (även om kapitlen om ”kön” och ”sexualitet” lämnar en del att önska). Ibland kan det vara svårt att veta om argumenten som presenteras är vedertagen teori eller om de helt enkelt är egna tankar, men jag tror att X. Kendi ska läsas som just en tänkare då han är en briljant sådan.

Foto: Natur&Kultur

Det finns många argument i Så blir du en antirasist som jag tar med mig, både för att rannsaka mig själv och hur jag agerar i vardagen, men också för att ha mer kött på benen i typiska middagsbordsdiskussioner eller kommentarsfält där debatten om rasism lätt blir hätsk och känsloladdad. Jag är övertygad om att boken kan vara ett viktigt verktyg i samtalet om och arbetet mot rasism och diskriminering i Sverige.

Men att översätta en bok som X. Kendis är inte ett helt enkelt jobb, det kräver både kulturell finkänslighet och en rejäl dos kännedom om intersektionella teorier. Tyvärr tycker jag att Så blir du en antirasist inte helt lyckas på den fronten. Överlag upplever jag faktiskt översättningen som slarvig - det finns uppenbara korrfel på många ställen i boken och vissa koncept har översatts på felaktigt vis, vilket stör läsupplevelsen.

Ibland önskade jag att jag hade haft ett referensexemplar av originalutgåvan till hands för att kunna jämföra. Trots det är boken djupgående, detaljrik och träffsäker, och jag skulle rekommendera den till precis alla som helt enkelt vill vara mer än bara ”inte rasist”.

Emelie Isaksen

Läs också

Nu kommer ”Vit skörhet” på svenska – DiAngelo skräder inte orden (Amnesty Press 10 februari 2021)

Läs mer
Historisk våg av protester (Amnesty Press 18 juni – även i nummer 2/2020)

böcker | 2021-02-10
Av: Emelie Isaksen
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021