Asia Bibi har fått asyl i Kanada
artiklar | Av Ulf B Andersson | 2019-07-02 | Publicerad i AP #2/2019
Den 9 maj bekräftades att Asia Bibi (Aasiya Noreen) hade lämnat Pakistan och nått Kanada där hon har beviljats asyl.
Mokami gör sig beredd på cricketplanen i Endana i centrala Kenya. Sporten växer medan könsstympningen minskar. Foto: Mia Holmberg Karlsson
Kina är temat i nummer 2. 30 år har gått sedan demokratirörelsen krossades av armén vid Himmelska fridens torg i Peking. Idag arbetar tusentals personer i censurfabriker som övervakar att ett farligt ord som 4 juni inte ska nämnas. Förläggaren Gui Minhai är fortfarande fängslad. Vi berättar också om hur cricket används för att bekämpa kvinnlig könsstympning i Kenya.
Den 9 maj bekräftades att Asia Bibi (Aasiya Noreen) hade lämnat Pakistan och nått Kanada där hon har beviljats asyl.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai fördes i oktober 2015 bort under en semester i Thailand. Han är ännu inte fri. Jojje Olsson beskriver vad som händer i fallet.
Allt färre flickor könsstympas men i vissa folkgrupper är det fortfarande vanligt förekommande. Bland massajer i Kenya är 78 procent av kvinnorna stympade. Men motståndet växer. I byn Endana slipper nu en generation stympningen – tack vare cricket.
Mads Brügger är en egofixerad dansk filmare som anser att det inte är osannolikt att Dag Hammarsköljd blev mördad då han utmanade starka krafter i Sydafrika, USA, Storbritannien och Belgien. Hans film "Cold Case Hammarskjöld" är dock väldigt splittrad.
Inget säkert livstecken finns från svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sedan år 2005. Här förklarar Carry Cooper, aktiv i grupp 195 i Amnesty, varför arbetet för att kräva frihet för Dawit Isaak måste fortsätta.
Oliver Roy pekar också på de nihilistiska dragen hos anhängarna av IS där döden är en drivkraft hos jihadisterna i sin bok "Jihad och döden".
Hon stärkte skyddet för Mexikos journalister. Ändå mördas flera reportrar varje år i ett land som fortsätter härjas av drogkarteller och korruption. Amnesty Press har träffat författaren och PEN Internationals första kvinnliga ordförande, Jennifer Clement.
Ett drygt år efter mordet på vänsterpolitikern och människorättsaktivisten Marielle Franco greps två personer misstänkta för att ha utfört mordet. Men polisutredningen går långsamt berättar Mônica Benício, Marielle Francos livskamrat.
I den colombianska gränsstaden Cúcuta råder det rena Vilda västern. De många venezuelanska migranterna saknar pengar och har inga arbeten. Allt är till salu men är inget värt. Hungern driver många att sälja sex.
Det blev jubel när Taiwan med 75 mot 22 röster i parlamentet blev det första landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap.
Protesterna ökar mot vapenexport till kriget i Jemen.
Den landsflyktiga syriska journalisten Samar Yazbek bestämde sig för att lyfta fram kvinnornas roll i revolutionen och kriget. Hon gjorde 55 intervjuer med syriska kvinnor som gått i exil eller var kvar i Syrien.
Amnesty anklagar återigen militären i Myanmar för krigsförbrytelser i delstaten Rakhine. Denna gång drabbas civila i kampen mot Arakan Army.
Risken att straffas är liten för den som begår en våldtäkt i Norden. Det menar Amnesty som granskat hur fyra länder hanterar våldtäkter.
FN-organet Unesco gav i år sitt pressfrihetspris till två journalister från Myanmar; Kyaw Soe Oo och Wa Lone. Kort efter prisutdelningen frigavs de från fängelset.
På femårsdagen av händelserna i Odessa kom HRMMU, FN:s övervakningsmission för mänskliga rättigheter i Ukraina, med hård kritik mot de ukrainska myndigheterna. Undersökningar och ansvarsutkrävande har dröjt och ingen rättegång har genomförts.
Den 4 juni var det 30 år sedan armén skickades ut för att våld krossa demokratirörelsen i Kina. Studenter och arbetare hade under flera veckor våren 1989, med Himmelska fridens torg i Peking som centrum, krävt politiska reformer och protesterna spred sig till allt fler städer. I dagens Kina försöker myndigheterna förhindra allt som kan påminna om massakern 4 juni 1989. I Hongkong blev däremot minnesvakan i Victoriaparken oväntat stor och enligt arrangörerna deltog 180 000 personer.
Det som dock känns konstigt är att den här boken behövs. Men ”När vi får ordet” är en bok som varenda bibliotek omedelbart borde skriva upp på inköpslistan.
Vi frågade fem av årsmötesdeltagarna vad som var bäst på årsmötet i Gävle. Och så var det dags för högtidlig prisutdelning på lördagskvällen 11 maj till Amnestyaktivister.
En homogen organisation där du verkar få mer att säga till om ju äldre du blir. Den bilden framträder i Amnestys första medlemsenkät som gjorts med metoden jämlikhetsdata. Svarta personer lyser med sin frånvaro. 12 procent uppger att de har en funktionsnedsättning.
Amnestys årsmöte i Gävle blev rena rysaren när beslut skulle fattas på söndagseftermiddagen. Styrelsens förslag om att införa en ny representativ styrmodell för svenska Amnesty fick efter en lång debatt stöd av en knapp majoritet. Efter en dramatisk rösträkning konstaterades att förslaget inte hade fått två tredjedels majoritet, vilket krävs vid stadgeändringar. Därmed hade Amnestys årsmöte valt att behålla direktdemokratin där alla drygt 96 000 medlemmar har rätt att rösta på årsmöten. Det blev också debatt om USA:s förre utrikesminister Henry Kissinger.
Det hettade till ordentligt under en diskussion om tiggeriförbud på Amnestys årsmöte på söndagen den 12 maj. Det är inte människovärdigt att tigga, menade riksdagsledamoten Lars Beckman (M). Det går inte att förbjuda fattigdom, svarade Jörgen Edsvik (S) och Therese Metz (MP), båda kommunalråd i Gävle.
På fredagen öppnade Amnesty sitt årsmöte som i år hålls på Högskolan i Gävle. Omkring 200 röstberättigade medlemmar ska under helgen gå på seminarier om mänskliga rättigheter, diskutera kommande kampanjer och ta ställning till ett stort antal motioner och förslag från styrelsen. Ett beslut ska tas om Amnesty ska avskaffa direktdemokratin och införa representativ demokrati med lokalavdelningar som utser ombud till årsmöten.
Med risk för sitt eget liv kämpar miljöaktivisten Nonhle Mbuthuma mot planer på en titangruva i hembyn Xolobeni i Sydafrika. Kampen har kostat flera liv – men nu har motståndsorganisationen Amadiba Crisis Committee vunnit en viktig seger.
I sin nya bok ” Fundamentalisterna” berättar Annika Hamrud om evangelikala grupper som är aktiva i Uganda där de predikar en fundamentalistisk form av kristendom. Homosexualitet är en fiende och budskapet får konsekvenser i ett land där samkönat sex kriminaliserades redan under den brittiska kolonialtiden och många vill se ännu hårdare lagar.
I USA har Ruth Bader Ginsburg fått rena rockstjärnestatusen efter sina 25 år i Högsta domstolen. Mimi Leders spelfilm "En kvinna bland män", med en övertygande Felicity Jones som Ginsburg, är en historisk film som också blir en påminnelse om dagens kamp för jämställdhet i Donald Trumps USA.