Vapenexport med förhinder

Protesterna ökar mot vapenexport till kriget i Jemen.

artiklar | 2019-06-23
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019
Protest i Italien.

Protest i Italien. Foto: Massimo Pinca/Reuters/TT

Saudiarabien och Förenade arabemiraten leder en koalition av tio länder som sedan våren 2015 för krig i Jemen mot houthi-rebellerna. Koalitionen stöds av USA, Storbritannien och Frankrike. Stödet till koalitionen möter ett allt större motstånd och den 17 april lade president Donald Trump in veto mot ett kongressbeslut om stopp för USA:s stöd.

Det saudiarabiska fartyget Bahri Yanbu stoppades 9-10 maj från att lägga till i den franska staden Le Havre när franska vapen skulle lastas ombord. Den 20 maj kom fartyget till Genua i Italien men protester från människorättsorganisationer, däribland Amnesty, och blockad från hamnarbetarfacket gjorde att fartyget inte kunde lastas med utrustning från Italien.

Frågan om vapenexport till Saudiarabien är känslig och i Frankrike har tre journalister förhörts av underrättelsetjänsten DGSI då de misstänks för att ha röjt nationella säkerhetshemligheter när de i april avslöjade fransk vapenexport till kriget i Jemen. Pressfrihets- och människorättsorganisationer varnade för att pressfriheten i Frankrike är hotad.

Ulf B Andersson

artiklar | 2019-06-23
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019