Splittrat om flygkrasch

Mads Brügger är en egofixerad dansk filmare som anser att det inte är osannolikt att Dag Hammarsköljd blev mördad då han utmanade starka krafter i Sydafrika, USA, Storbritannien och Belgien. Hans film "Cold Case Hammarskjöld" är dock väldigt splittrad.

filmer | 2019-06-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019

Foto: pressbild

Film: Cold Case Hammarskjöld

Regi: Mads Brügger

Land: Danmark/Sverige

Längd: 128 min

Natten till den 18 september 1961 störtade ett svenskt flygplan utanför Ndola i Nordrhodesia, nuvarande Zambia. FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld och de andra 15 FN-medarbetarna dog. Dag Hammarskjöld skulle möta Moïse Tshombe, separatistledaren i Katanga som med Belgiens stöd hade brutit sig loss från Kongo. En undersökning från FN i maj 1962 gav inte någon klarhet i orsaken till flygkraschen.

Mads Brügger är en egofixerad dansk filmare som anser att det inte är osannolikt att Dag Hammarsköljd blev mördad då han utmanade starka krafter i Sydafrika, USA, Storbritannien och Belgien.

Det kan låta som en konspirationsteori men de många indicier som aldrig har utretts har fått FN att tillsätta en ny utredning som leds av Tanzanias förre statsåklagare Mohamed Chande Othman och han har sagt att det verkar troligt att planet attackerades.

Trots att Mads Brügger presenterar en hel del intressanta uppgifter om vad som hände den ödesdigra natten är det en splittrad film då den också halkar in på tveksamma teorier om spridningen av hiv i Afrika. Det är bara att hoppas att SVT när den ska visas också följer upp med en diskussion om en av 1900-talets olösta gåtor.

Ulf B Andersson

filmer | 2019-06-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019