En sviken revolution
Den landsflyktiga syriska journalisten Samar Yazbek bestämde sig för att lyfta fram kvinnornas roll i revolutionen och kriget. Hon gjorde 55 intervjuer med syriska kvinnor som gått i exil eller var kvar i Syrien.
böcker | 2019-06-20 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2019 |
Bok: Nitton kvinnor. Berättelser om syriskt motstånd
Författare: Samar Yazbek
Översättare: Marie Anell
Förlag: Ordfront
Soldater från HTS i Idlib 4 december 2018. Foto: Ibaa News Agency/ AP/TT
Nu verkar ytterligare en fas i kriget i Syrien ha inletts. Återigen dör civila och det rapporteras om att sjukhus flygbombas när den syriska armén och dess ryska allierade har inlett anfall i Idlib i nordvästra Syrien. Här har en bräcklig vapenvila, framförhandlad mellan Ryssland och Turkiet, gällt sedan hösten 2018. Under tiden har Hayat Tahrir al-Sham, HTS, tagit kontroll över stora delar av Idlib. HTS, tidigare Nusrafronten, säger sig ha brutit med al-Qaida, vilket dock ifrågasätts av bedömare.
Konflikten i Syrien har pågått sedan 2011 då demonstrationer spred sig till allt fler städer. Kraven handlade om att president Bashar al-Assad skulle avgå och att Syrien skulle bli ett demokratiskt land. Protesterna sågs som en del av den Arabiska våren som vintern och våren 2011 väckte förhoppningar om en demokratisering i Mellanöstern och Nordafrika.
Bashar al-Assad slog dock ned protesterna med brutala metoder; godtyckliga fängslanden, tortyr och utomrättsliga avrättningar och skarpa skott mot obeväpnade demonstranter. Redan från sommaren 2011 började oppositionella beväpna sig och snart skulle en rad länder ingripa i Syrien genom att betala och beväpna mängder av väpnade rebellgrupper medan regimen i Damaskus fick stöd av Iran, Ryssland och Hizbollah i Libanon.
Den landsflyktiga syriska journalisten Samar Yazbek bestämde sig för att lyfta fram kvinnornas roll i revolutionen och kriget. Hon gjorde 55 intervjuer med syriska kvinnor som gått i exil eller var kvar i Syrien. Kvinnorna tillhör medelklassen och Yazbek ville ha spridning både när det gäller geografiska områden och etnisk/religiös tillhörighet.
Foto: Ordfront
I “Nitton kvinnor” får vi möta 19 av de 55 intervjuade kvinnor. Det är ett skakande dokument som också ger en viktig historisk inblick ner på kvartersnivån vad som hände runt om i städer.
Det är också en berättelse om brustna illusioner och en bitter besvikelse. Som “Zain”, student från Aleppo som nu lever i Kanada, konstaterar: “Allt vi bad om var en smula värdighet, frihet och rättvisa och resultatet blev att vi utraderades och vårt land föröddes”.
I kvinnornas berättelser finns det ofattbara modet när de trotsar rädslan att fängslas och torteras och det överraskande att de i vissa fall kan fortsätta sitt yrkes- eller studentliv innan det till sist blir omöjligt. Och så den monumentala besvikelsen över de fundamentalistiska rebellgrupper som inte hade något till övers för kvinnors krav på jämställdhet men med utländskt stöd tog kontrollen över motståndet.
Ulf B Andersson
böcker | 2019-06-20 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2019 |