Valet i Etiopien: Hård kritik från EU
Den 15 maj hölls parlamentsval i Etiopien. Det var de friaste valen i landets historia och det styrande partiet EPRDF, Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front, utmanades för första gången sedan maktövertagandet 1991 av oppositionspartiernas allianser. Europeiska unionen övervakade valet och konstaterade tillsammans med andra internationella observatörer att man var imponerad av att valet genomfördes utan våldsamheter och att valdeltagandet var mycket högt.
När de preliminära resultaten började komma visade det sig att EPRDF skulle behålla makten och oppositionsallianserna CUD, Koalitionen för Enhet och Demokrati, och UEDF, De Förenade etiopiska demokratiska styrkorna, anklagade regeringen för valfusk. Det slutgiltiga valresultatet dröjde i flera veckor och den 8 juni utbröt oroligheter i huvudstaden Addis Abeba. Polisen öppnade eld och minst 36 personer dödades. Tusentals personer fängslades, men det verkar som de senare har frigivits.
EPRDF har enligt officiella siffror fått 318 av de 547 platserna i parlamentet och har därmed en absolut majoritet. Oppositionen är starkare än någonsin, men regeringen har avvisat kraven på en samlingsregering som skulle organisera nya val.
På torsdagen kom EU med sin heltäckande rapport om valet i maj. Den innehöll svidande kritik, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Valet uppfyllde inte internationell standard på flera viktiga punkter, konstaterar EU.
- EU:s observatörsmission beklagar att valprocessen därmed inte levde upp till etiopiernas strävan efter demokrati, sade Ana Gomes, chef för EU-observatörerna till reportrar.
Oegentligheter förekom och klagomål behandlades inte på ett korrekt sätt, konstaterar EU.
Den 21 augusti hölls också val i den avlägsna delstaten Somali. Ana Gomes var mycket kritisk mot valproceduren där:
- Valet i Somali var mycket illa organiserat, fullt av oegentligheter, inklusive att röstsedlar såldes på svarta marknaden.
Etiopien styrdes länge av kejsare Haile Selassie. Han föddes 1892 och vann ryktbarhet som Lejonet av Juda, en av hans titlar, när Mussolinis Italien invaderade Etiopien 1935. Etiopiens vädjan till Nationernas förbund, NF, var resultatlös och Haile Selassie tvingades i exil i England under den italienska ockupationen. 1941 lyckades britterna och deras etiopiska allierade kasta ut italienarna och kejsaren återvände.
Haile Selassie styrde fram till 1974 då han störtades i en kupp och avled 1975 under oklara omständigheter. Den starke mannen i Etiopien blev Mengistu som med stöd av Sovjet, DDR och Kuba försökte utveckla Etiopien i marxist-leninistisk riktning. Mengistus styre var brutalt och kriget med Eritrea, som hade annekterats 1962, fortsatte.
1991 lyckades EPRDF vinna inbördeskriget och Meles Zenawai blev landets ledare. Mengistu flydde till Zimbabwe. EPRDF hade sin bas i en av landets folkgrupper och dess inre kärna utgjordes av en albanienkommunistisk gruppering, TPLF, Tigray-folkets befrielsefront. Eritrea tilläts utropa sin självständighet, men ett blodigt krig inleddes 1998 och gränskonflikten är ännu inte löst. EPRDF och Meles Zenawai har numera goda förbindelser med västvärlden, inklusive USA.
AFP |