El Salvador: Imelda Cortez frikänd och Evelyn Hernández får ny rättegång
I El Salvador är det totala förbudet mot abort kvar och ett 20-tal kvinnor beräknas sitta i fängelse. I två fall har dock kvinnor nått framgångar i domstolar de senaste månaderna. I december frikändes Imelda Cortez från anklagelserna om mordförsök och den 15 februari beslöt Högsta domstolen att Evelyn Hernández skulle friges och få en ny rättegång. Hon dömdes 2017 till 30 års fängelse efter att ha fött ett dött barn.
Reportage | 2019-03-06 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #1/2019 |
Imelda Cortez hälsas av flera hundra personer sedan hon den 17 december friats. Foto: Jose Cabezas/Reuters/TT
Den 17 december beslöt en domstol i El Salvador att helt frikänna Imelda Cortez, 20. Hon hade suttit i häkte sedan i april 2017, anklagad för mordförsök på det barn hon födde i en latrin utomhus på landsbygden i södra El Salvador. Domaren konstaterade att Imelda Cortez var offer för upprepat sexuellt våld och skulle frikännas.
Imelda Cortez hade sedan hon var 12 år upprepade gånger utsatts för sexuellt våld från sin styvfar. Hon har förklarat att hon inte visste att hon var gravid när hon svimmade och födde sin dotter. Hon fördes till sjukhus på grund av kraftiga blödningar. En läkare anklagade henne för att ha försökt göra abort och ringde polisen. Barnet återfanns vid liv och omhändertogs av mamman till Imelda Cortez.
Medan Imelda Cortez fortfarande låg på sjukhus kom styvfadern på besök och hotade att döda henne, hennes syskon och mamman om Imelda Cortez berättade om övergreppen. En patient som hörde hoten kontaktade polisen.
Åklagarsidan ansåg att Imelda Cortez hade hittat på övergreppen för att rättfärdiga sitt brott men ett DNA-test visade att styvfadern var far till dottern och han sitter i häkte sedan i mars 2018 i väntan på rättegång.
Åklagarna väckte ursprungligen åtal för mordförsök och Imelda Cortez hotades då av 20 års fängelse. Inför rättegången i december 2018 ändrades dock åtalet till att handla om att hon skulle ha övergett barnet, vilket kunde ha gett 1-3 års fängelse.
Beslutet att åtala våldtäktsoffret Imelda Cortez ledde till en internationell proteststorm. Amnesty International har samlat in namn och den friande domen välkomnades som ett steg i rätt riktning.
Sedan 1998 har El Salvador ett totalförbud mot abort. Ett 20-tal kvinnor beräknas sitta i fängelse.
Evelyn Hernández hälsas av aktivister när hon frigavs från fängelset i Ilopango där hon har avtjänat ett 30-årigt fängelsestraff för överlagt mord efter en dödfödsel. Högsta domstolen i El Salvador har beslutat att hon ska få en ny rättegång som väntas inledas den 4 april. Foto: Marvin Recinos/AFP/TT
Den 15 februari fick dock Evelyn Hernández Cruz, 19, lämna det fängelse där hon sedan 2017 avtjänar ett 30-årigt straff för överlagt mord efter att ha fött ett dött barn. Hon hade blivit gravid efter att upprepade gånger våldtagits av en gängmedlem. Högsta domstolen i El Salvador beordrade att hon skulle försättas på fri fot inför en ny rättegång som är planerad till 4 april.
Den 3 februari hölls presidentval i El Salvador och redan i första valomgången vann den 37-årige Nayib Bukele en överraskande storseger. Han fick 53 procent av rösterna i ett val som övervakades av 4 500 valobservatörer. Kandidaten från högerpartiet ARENA, Carlos Calleja, fick 32 procent medan Hugo Martinez från FMLN endast fick 14,4 procent.
El Salvadors nye president Nayib Bukele. Foto: Presidencia El Salvador/Wikimedia
Sedan inbördeskrigets slut 1992 har ARENA och den tidigare vänstergerillan FMLN växlat vid makten och FMLN har sedan år 2009 haft presidentposten. Valet till nationalförsamlingen i mars 2018 blev dock ett stort nederlag för FMLN som backade från 31 till 18 mandat medan högerpartierna gick framåt.
Resultatet av presidentvalet ses som ett utslag av missnöje med de dominerande partierna och Nayib Bukeles kampanjslogan ”Det finns tillräckligt med pengar om ingen stjäl” gick hem hos väljarna. Bukele har tidigare tillhört FMLN och valdes år 2015 till borgmästare i huvudstaden San Salvador. I oktober 2017 uteslöts han ur FMLN, anklagad för att ha bidragit till intern splittring.
I årets presidentval var Nayib Bukele kandidat för konservativa partiet Gana, ”den storslagna alliansen för nationell enhet”.
Amnesty International, som har arbetat för att avskaffa det totala abortförbudet, hade under 2017 och våren 2018 vissa förhoppningar att abortlagen skulle mildras då ledamöter inom FMLN då arbetade för en förändring.
Ett lagförslag hade lagts hösten 2016 om att abort skulle bli lagligt om kvinnans liv eller hälsa är i fara, då graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, samt då fostret inte är livsdugligt. Ledamöter från ARENA hade istället lagt fram ett förslag om skärpta straffsatser. En parlamentskommitté skulle bereda förslagen innan nationalförsamlingen skulle fatta beslut.
Detta beredningsarbete slutfördes aldrig innan den nya nationalförsamlingen tillträdde efter valet i mars 2018.
Med de nya politiska styrkeförhållandena som nu råder i El Salvador har utsikterna för en förändring av abortlagstiftningen minskat.
El Salvador, Nicaragua, Dominikanska republiken, Malta och Vatikanstaten är de enda länderna i världen där abort inte tillåts under några omständigheter.
Ulf B Andersson
Fotnot: En kortare version av texten publiceras i nummer 1/2019.
Läs också
EL SALVADOR: Tre kvinnor dömda för missfall frigivna! (Amnesty International 11 mars 2019)
Läs mer om El Salvador från Amnesty Press
Per Anger-pristagaren Teodora Vásquez födde ett dött barn – dömdes för mord (10 november 2018)
ALMEDALEN2018: ”Jag vill inte vara tyst” – om det totala abortförbudets El Salvador (6 juli 2018)
El Salvador och abortförbudet: Besök i kvinnofängelset (23 februari 2018 – också i nummer 1/2018)
Hon kämpar mot totalförbudet mot abort i El Salvador (13 oktober 2016)
I El Salvador fängslas kvinnor för missfall (nummer 1/2016)
Goda nyheter: Guadalupe är fri (19 mars 2015)
ÅRSMÖTET I MALMÖ: Lidande kvinnor skuldbeläggs i El Salvador (12 maj 2014)
Reportage | 2019-03-06 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #1/2019 |