”Inga helgon eller superhjältar” men en utställning som ska inspirera till handling
Fotoutställningen ”We have a dream” vill inspirera utan att skapa hjältar. I 15 år har Albert Wiking och Oscar Edlund rest världen runt för att träffa kungligheter, nobelpristagare, bloggare, artister och aktivister med en sak gemensamt: De kämpar för en bättre värld. Nu visas utställningen på Fotografiska i Stockholm.
reportage | 2016-12-15 Av: Charlie Olofsson |
Ida Engblom kämpar på sin skola mot mobbing Foto: Albert Wiking/Fotografiska
– Alla framsteg som vi gläds åt idag, var faktiskt en gång någons dröm, säger den ukrainska FEMEN-aktivisten Inna Shevchenko.
Hon är porträtterad i fotoutställningen och den 8 december var hon på plats när ”We have a dream” hade världspremiär på Fotografiska museet i Stockholm. Det var proppfullt i utställningshallen och Inna Shevchenko mötte jubel när hon talade om sina drömmar. På utställningsporträttet står hon topless, som FEMEN-aktivister brukar, med slagord skrivna på kroppen. På plats under invigningen fanns även Sam Opio, hbtq-aktivist från Uganda, och Maryam al-Khawaja, människorättsaktivist från Bahrain.
Totalt porträtteras 114 personer i fotoutställningen. Vissa är kända över hela världen, som FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och sångerskan Patti Smith. Andra lyfts fram för att de gör stor skillnad för personer i sin närhet, som Ida Engblom, som är djupt engagerad mot mobbing på sin högstadieskola. Bakom utställningen står fotografen Albert Wiking och Oscar Edlund, som har gjort intervjuerna. De har jobbat med projektet i nästan 15 år. Gemensamt för personerna som porträtteras är att de står upp för sina värderingar och drömmer om förändring.
– Jag vill vara med och påverka så gott jag kan, med det jag kan, säger Albert Wiking om projektet.
Sam Opio, hbtq-aktivist från Uganda. Foto: Albert Wiking/Fotografiska
Många av personerna som de har träffat får mängder av förfrågningar och ”Gud ska veta att de har varit svåra att få tag i”, säger Albert Wiking. Att få ett möte med den kinesiska konstnären Ai Wei Wei tog flera år. Samma sak med den italienska författaren och journalisten Roberto Saviano. Sedan boken Gomorra gavs ut år 2006 lever han under ständigt dödshot från maffian.
Många av de som medverkar i utställningen har fått offra mycket för sin kamp. FEMEN-aktivisten Inna Shevchenkos engagemang väckte så starka reaktioner att hon har fått lämna Ukraina. Även hbtq-aktivisten Sam Opio har fått fly undan hot och våld. Nu kämpar han i exil mot diskrimineringen av hbtq-personer i Uganda och resten av världen.
– Jag kräver att andra ska respektera mig så som jag respekterar dem. Jag kommer inte slå mig till ro förrän det är så, säger han.
En av de allra första att bli fotograferade till ”We have a dream” var den svenska utrikesministern Anna Lindh som mördades år 2003, berättar Oscar Edlund.
– Tyvärr hann vi aldrig göra någon intervju. Vi vet alla vad som hände, säger han.
Anna Lindh, mördad utrikesminister. Foto: Albert Wiking/Fotografiska
En av de sista att bli fotograferade till projektet var Malala Yousafzai, som kämpar för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Hon uppmärksammades internationellt år 2012, då hon 15 år gammal utsattes för mordförsök av talibaner i Pakistan. Oscar Edlund berättar att de väntade i åratal på att få träffa henne.
– Till slut fick vi tio minuter på hemlig ort, säger han.
Oscar Edlund och Albert Wiking hoppas att bilderna och berättelserna i utställningen ska inspirera fler att våga lämna sin trygghetszon och börja kämpa för förändring. De vill inte att utställningen ska ses som en hyllning till personerna som hänger på väggen utan de vill skicka budskapet att vem som helst kan vara en positiv kraft i världen.
Malala Yousafzai blev utsatt för mordförsök och fick Nobels fredspris. Foto: Albert Wiking/Fotografiska
”We Have A Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjältar” står det i introduktionstexten. Gränsen mellan personerna på porträtten och museibesökarna mjukas upp genom att besökarna kan filma sig själva och dela med sig av sina egna drömmar. De flesta som besöker utställningen kommer antagligen inte kliva in i filmbåset, men berättelserna och livsödena bakom fotografierna på väggen väcker oundvikligen tankar kring ens egen, personliga roll i världen. Utställningen skickar också ett tydligt budskap om att det går att förändra.
Maryam al-Khawaja, människorättsaktivist från Bahrain, tror att det är viktigt att utställningen inte blir ett ”firande” av aktivister.
– Vi ska inte hylla de här människorna, vi ska kämpa för dem, säger hon och påminner om att många av personerna som lyfts fram sitter i fängelse.
På sitt eget porträtt bär hon ögonbindel, för i Bahrain får du direkt ögonen förbundna när du blir gripen. Du hålls i mörker, berättar hon. Hon tillägger att det är symboliskt viktigt att hennes mun är fri på bilden.
– Den är mitt viktigaste vapen, säger hon.
Maryam al-Khawaja, människorättsaktivist från Bahrain som lever i exil i Danmark. Foto: Albert Wiking/Fotografiska
Hbtq-aktivisten Sam Opio håller med. Hans ord får avsluta den här artikeln:
– Om du har en dröm, sitt inte bara där. Ställ dig upp och säg det du har att säga.
Charlie Olofsson
[email protected]
Fotnot: Utställningen visas på Fotografiska i Stockholm 9 december - 19 februari 2017. Sedan går den ut på turné. Projektet har också mynnat ut i en bok och ett pedagogiskt material för lärare.
Läs mer från Amnesty Press
Om Malala Yousafzai och Pakistan
RIGHT LIVELIHOOD-PRISET: ”Vi har betydligt större yttrandefrihet nu” (30 november 2014)
Stor oro bland föräldrar efter attacken på Malala (5 november 2012)
Efter mordförsöket på Malala - pakistanska flickor vägrar ge vika för talibanerna (15 oktober 2012)
Om Femen
Barbröstad kamp för kvinnors rätt - nu laddar Femen för EM i Ukraina (nummer 2/2012)
Om Maryam al-Khawaja
Bahrain – revolutionen som omvärlden har glömt (25 april 2013)
MR-dagarna i Göteborg: Sapiyat Magomedova fick årets Per Anger-pris, Amnesty om tvångsvräkningar, ”Glöm inte Bahrain” och extravagant musik (14 november 2012)
Om hbtq i Uganda
Homosexmotståndarna i Uganda planerar nytt lagförslag (20 januari 2015)
PRIDE: Livet efter antihomosexlagen i Uganda och hoppet efter konstitutionsdomstolens utslag (2 augusti 2014)
Musevenis balansgång (Amnesty Press nr 1/2014)
Nu kan bara president Museveni stoppa den nya anti-homosexlagen i Uganda (28 december 2013)
Ett liv i skuggan – möt homosexuella i Uganda (Amnesty Press 15 juli 2013)
Uganda i väntan på homosexlagen (Amnesty Press nummer 5/2012)
”De tror att det är ett virus” - Hbt-rörelsen i Uganda kämpar mot myter (12 november 2010)
”Varje morgon när jag vaknar frågar jag mig själv om jag kommer att överleva dagen” (2 augusti 2010)
Hetsjakt på hbt-personer i Uganda (19 januari 2010)
Sista dagen på Pride House: hbt-rättigheter i Uganda och diskussion om vithetsnorm (3 augusti 2009)
Läs också
Americans’ Role Seen in Uganda Anti-Gay Push (New York Times 4 januari 2010)
reportage | 2016-12-15 Av: Charlie Olofsson |