Fängelsedomar fastställda för Nabeel Rajab i Bahrain och Ahmed Mansoor i Förenade arabemiraten

Det blev en svart nyårshelg för människorättsförsvarare i Gulfstaterna. I Bahrain fastställdes en fängelsedom på fem år för Nabeel Rajab i högsta instans. I Förenade arabemiraten fastställdes en tioårig fängelsedom mot poeten och demokratiaktivisten Ahmed Mansoor.

reportage | 2019-01-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019
Demonstration i Bahrain den 23 februari 2011 för demokrati. I täten går Nabeel Rajab, idag i fängelse, Ali Abdulemam som lyckades fly till Storbritannien 2013 och Abdulhadi Alkhawaja, dömd till livstids fängelse.

Demonstration i Bahrain den 23 februari 2011 för demokrati. I täten går Nabeel Rajab, idag i fängelse, Ali Abdulemam som lyckades fly till Storbritannien 2013 och Abdulhadi Alkhawaja, dömd till livstids fängelse. Foto: Lewa'a Alnasr/ http://www.bahrainonline.org

Den 31 december tog kassationsdomstolen i Bahrain upp fängelsedomen på fem år mot Nabeel Rajab som tidigare hade fastställts den 5 juni 2018. Domen står fast och därmed är Nabeel Rajabs sista chans att överklaga domen uttömt.

– Kassationsdomstolen avvisade överklagan och fastställde fängelsedomen på fem år för de inlägg Nabeel Rajab gjort på Twitter, sade advokaten Mohamed Al Jishi i telefon till nyhetsbyrån Reuters.

Nabeel Rajab hade år 2015 i ett par tweets skrivit om påstådd tortyr i Jaw-fängelset och dödande av civila i kriget i Jemen från den koalition som leds av Saudiarabien och där Bahrain ingår. Detta ledde till åtal för ”spridande av falska rykten i krigstid”, ”förolämpning av främmande makt” och ”förolämpande av myndigheter”.

Nabeel Rajab avtjänar redan ett straff på två års fängelse för  TV-intervjuer han gav 2015 och 2016.

En rad internationella organisationer, däribland FIDH, Gulf Centre for Human Rights, Human Rights Watch och Amnesty International har krävt att Nabeel Rajab ska friges.

– Dagens domstolsutslag är en travesti på rättvisa, sade Lynn Maalouf, Amnestys utredningschef för Mellanöstern, när beskedet kom från Bahrain. Bahrains rättssystem är en total fars.

 Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014.

Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014. Foto: Rebecka Bohlin

Nabeel Rajab är en av Bahrains ledande människorättsförsvarare och bland annat ordförande för Bahrain Center for Human Rights.

Sedan de stora protesterna i Bahrain i samband med den Arabiska våren 2011 har Nabeel Rajab åkt in och ut ur fängelse. Hösten 2014 reste han runt i Europa och besökte då bland annat Sverige där han tackade för stödet från svenska Amnestygrupper. Sedan november 2014 har han utreseförbud från Bahrain och har suttit fängslad sedan i juni 2016. Med den nya domen på fem år kommer han sitta i fängelse till år 2023.

I Förenade arabemiraten fastställde den federala högsta domstolen under nyåret en fängelsedom på tio år mot den framstående demokratiaktivisten Ahmed Mansoor för att han på sociala medier riktat kritik mot regeringen. Även denna dom fick skarp kritik från människorättsorganisationer, däribland Amnesty International.

 Ahmed Mansoor ska avtjäna tio år i fängelse för inlägg på sociala medier.

Ahmed Mansoor ska avtjäna tio år i fängelse för inlägg på sociala medier. Foto: Martin Ennals Award

Ahmed Mansoor dömdes för inlägg på Facebook och Twitter som ansågs vara ”falsk information, rykten och lögner om Förenade arabemiraten” som kan skada landets ”sociala harmoni och enighet”. Rättegångsförhandlingarna mot Ahmed Mansoor var inte offentliga. Han har suttit fängslad sedan 20 mars 2017 och dömdes i lägre instans 29 maj 2018. Nu när domen har fastställts kan den inte överklagas.

Ahmed Mansoor är en av de främsta människorättsförsvararna i Förenade arabemiraten och belönades år 2015 med Martin Ennals-priset som delas ut av tio internationella människorättsorganisationer. Priset är uppkallat efter Martin Ennals som var generalsekreterare i Amnesty International 1968-1980.

Ulf B Andersson

Fotnot: En kortare version publiceras i nummer 1/2019.

Amnesty Internationals aktion för Nabeel Rajab (14 januari 2019)

Läs mer om Bahrain från Amnesty Press

Domen mot Nabeel Rajab fastställd: Fem års fängelse (29 juni 2018)

Bahrain: Nabeel Rajab dömd till fem års fängelse (27 februari 2018)

Förtrycket fortsätter i Bahrain (19 oktober 2017 – också i nummer 3/2017)

Bahrain: Nabeel Rajab dömd till två års fängelse (11 juli 2017)

Bahrain: Största oppositionspartiet upplöst och nytt åtal mot Nabeel Rajab; ”förolämpande av främmande makt” (19 juli 2016)

Bahrain: “Jag tror jag snart åker tillbaka i fängelse” – frigivne samvetsfången Nabeel Rajab på Sverigebesök (22 september 2014)

MR-dagarna i Göteborg: Sapiyat Magomedova fick årets Per Anger-pris, Amnesty om tvångsvräkningar, ”Glöm inte Bahrain” och extravagant musik (14 november 2012)

Läs mer om Förenade arabemiraten

Bakom fasaden i det rika turistlandet (5 mars 2014)

reportage | 2019-01-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019