Offentlig homofobi hotar mänskliga rättigheter

Med en ny regering bestående av politiker som gjort sig kända för sitt motstånd mot homosexuellas rättigheter är det viktigare än någonsin att landets ledning bekräftar att alla medborgare är jämlika. Det skriver Human Rights Watch i ett brev till den polske presidenten Lech Kaczynski på torsdagen.

Motiverade av den alltmer utbredda homofobin i Polen och andra östeuropeiska stater antog Europaparlamentet med överväldigande majoritet den 18 januari en resolution som uppmanar alla EU-medlemmar att ”bestämt fördöma homofobiska uttalanden och försök att framkalla hat och våld”.

  • Som president kommer Kaczynski bestämma om Polen ska skydda homosexuellas rättigheter eller motarbeta dem. Europa väntar på svaret, säger Scott Long på Human Rights Watch.

Kaczynski förbjöd prideparader i Warszawa både år 2004 och 2005 och anklagade dem för att vara ”propagerande för homosexualitet”. Han vägrade att möta arrangörerna eftersom han ”inte ville träffa perversa”. När förbudet sedan trotsades och paraden ändå genomfördes gick skinnhuvuden knutna till den högerextrema organisationen Allpolsk Ungdom till attack mot de som fredligt marscherade längs gatorna 2004. Efteråt fördömde Kaczynski polisen för att de ingrep och försökte hindra skinnhuvudena istället för att hindra de som paraderade.

Sedan Kaczynski valdes till president i november 2005 har den homofobiska retoriken ökat bland medlemmarna i partiet för lag och rättvisa. Premiärministern Kasimierz Marcinkiewicz från samma parti har exempelvis sagt att om en homosexuell ”försöker smitta en annan med sin homosexualitet så måste staten gå emellan i en sådan frihetskränkning”.

Ett annat exempel på den homofobiska retoriken är Polens nyvalde ombudsmannen för mänskliga rättigheter, advokaten Janusz Kochanowski, som hävdar att homosexualitet har en nära koppling till pedofili.

  • Jämlikhet och respekt är centralt för Europas demokratiska tradition, fastlår Scott Long på Human Rights Watch. Förbud att ordna prideparader och illa dolda uppmaningar till censur bryter mot Polens europeiska och internationella åtaganden.

Läs mer om Amnestys bevakning av den tilltagande homofobin i Polen


HRW