Helena Österlund i en romandebut som kräver läsarkoncentration

I skogen faller alla bitarna i livspusslet på plats. Helena Österlund kräver i sin romandebut ”Kari 1983” uppmärksamhet från läsaren när hon söker sig till sagans befriande urkraft.

böcker | 2013-05-23
Av: Martin Karlsson
Helena Österlund.

Helena Österlund. Foto: Johanna Syrén

Bok: Helena Österlund
Titel: Kari 1983
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Ständigt hålls jag fast vid sinnena när jag läser Kari 1983. Hela tiden ska det kännas, luktas, tänkas och tittas i en strid ström utan punkter eller kommatering. Jag blir irriterad. Jag hoppas att snart kommer väl ändå ett andrum, en chans att tänka efter och finna en referenspunkt i berättelsen.

Till slut kommer det: den 17 augusti 1983 i Skogås. Palme är statsminister och … Poeten och författaren Helena Österlund har ingen avsikt att ge oss några flera omständigheter. Hon håller oss kvar i skogen bland alla djuren och träden. Tillsammans med flickan Kari som strövar omkring för sig själv en varm sensommardag. Utan något speciellt mål och utan någon speciell insikt.

Helena Österlund debuterade med poesisamlingen Ordet och Färgerna 2010. Kari 1983 är hennes första roman. Men det här är ingen samtida uppväxtskildring om en ung tjej i förorten. Det här är något betydligt mer originellt. En berättelse som lämnar den tunga, men också trygga, realismens ramar och söker sig närmre sagans befriande urkraft.

Kari 1983

Kari 1983 Foto: Bonniers

Märk väl, Kari 1983 är ingen barnbok. Tvärtom fordras här högsta koncentration av läsaren. Den sammanvävda gestaltningen, rik på detaljer och associationskedjor, väcker skogen som litterär miljö på liv till nytt. Helena Österlund gör skogen till en plats där vi får konfrontera det besvärliga förhållandet mellan liv och död på ett annorlunda sätt än vad vi gör i staden. I skogen faller alla bitarna i livspusslet på plats på ett okomplicerat sätt. Där andas det, bultar det, luktar det och förruttnar.

Ett samband låter sig så småningom avtecknas i Kari 1983. Helena Österlund fördjupar livets och naturens kretslopp med ytterligare en dimension. Någonstans i skogen finner hon en stig tillbaka till ett band mellan människa och natur som upprättades långt före upplysningens dagar.

Martin Karlsson

böcker | 2013-05-23
Av: Martin Karlsson