Vreden över det som händer i Gaza

böcker | 2011-09-02

Omslagsbilden: Amal Samouni, tio år, befann sig i sitt hem med sin familj i Netzarim, Gaza, när israeliska soldater klev in och öppnade eld och dödade hennes far och fyra­årige bror. Ytterligare en av hennes bröder dödades i en ­annan ­incident under Operation Gjutet bly 2009. Foto: Paolo Pellegrin/Magnum/IBL

Gaza, mitt älskade. En krönika 2006-2011
Gideon Levy
Översättning: Björn Kumm och Gideon Avraham
Karneval förlag

Sommarregn, Låst förskola, Gjutet bly – det är några av namnen på de operationer som den israeliska regeringen genomfört i Gaza under de senaste åren.
Bakom namnen gömmer sig enskilda människors öden, de som drabbats av missilerna och bomberna som fallit över Gaza. Till exempel Hamdi Aman som förlorade sin fru, son och mor i en attack mot en bil som en Jihadagent färdades i. Hans lilla dotter på tre och ett halvt år blev förlamad för resten av livet. De råkade befinna sig på fel plats i fel ögonblick. Jamil Jabaji, 14 år, sköts till döds när han och hans vänner kastat sten mot ett pansarfordon.

Gideon Levy är journalist och krönikör i den israeliska dagstidningen Haaretz. Han är skarp kritiker av ockuptionen av de palestinska områdena, och har i boken i boken Gaza, mitt älskade, samlat krönikor från 2006 och fram till 2011. Levy besökte under många år Gaza fram till dess att israeliska journalister 2006 förbjöds att resa in där. Efter 2006 har han fått följa händelserna utifrån. Krönikorna är känslosamma, en del sarkastiska och man känner Levys vrede över den israeliska statens agerande.
Det blir nästan lite för mycket ibland: man värjer sig och då slår syftet med texterna, att skapa upprördhet och opinion, fel.

Andrea Bodekull

Läs mer om Gaza i Amnesty Press

Overklighetskänsla när Grekland stoppade försöken att bryta blockaden av Gaza (9 juli)

Starka känslor när tystnaden bryts - konflikten Israel/Palestina hamnar på museum (25 mars)

Gazamonologer ger barn i Gaza en röst (19 oktober 2010)

I efterdyningarna av Gaza-kriget (4 mars 2010)

Gaza som brottsplats (18 mars 2009)

böcker | 2011-09-02