En lunchlåda kan så lätt hamna fel i Mumbai

Ritesh Batra har i sin debutfilm, The Lunchbox, lyckats göra en underhållande film som väcker glädje hos biobesökaren trots att det handlar om ensamhet i mångmiljonstaden Mumbai (Bombay).

filmer | 2014-04-24
Av: Ida Wistbacka
Irrfan Khan med sin lunchlåda i The Lunchbox...

Irrfan Khan med sin lunchlåda i The Lunchbox... Foto: Scanbox Entertainment

Film: The Lunchbox
Regi: Ritesh Batra
Skådespelare: Irrfan Khan, Nimrat Kaur
Land: Indien
Längd: 104 min

Filmen The Lunchbox är Ritesh Batras regidebut. Han har själv beskrivit filmen som en berättelse om hur människor i stora städer utvecklas till att bli likadana. Denna likhet jämför han med lunchlådor. I den indiska storstaden Mumbai (Bombay), där filmen utspelas, finns nämligen ett avancerat system där lunchlådor levereras till arbetsplatser runt om i staden direkt från det hem eller den restaurang där maten tillagats. Dessa lunchlådor hamnar nästan aldrig fel. Efter lunchen levereras lådorna tillbaka till hemmen av samma personer som transporterade dit dem på förmiddagen.

The Lunchbox är en berättelse om hur en lunchlåda som levereras till fel person får stora konsekvenser för både den som mottar lådan och den som tillagade maten. En av dessa två personer är herr Fernandes, en änkling i pensionsåldern som arbetar på kontor sedan över 30 år tillbaka. Han spelas av Irrfan Khan som är känd bland annat genom sina roller i Slumdog Millionaire och Berättelsen om Pi.

Filmens andra huvudperson är den unga hemmafrun Ila, som spelas av Nimrat Kaur. Ila försöker få en bättre relation med sin man genom att göra mera avancerade luncher och det är en av dessa som levereras fel och hamnar hos herr Fernandes. Denna felleverans leder till att herr Fernandes och Ila inleder en brevväxling genom lunchlådorna trots att de aldrig har träffats.

… och Nimrat Kaur med sin lunchlåda i The Lunchbox.

… och Nimrat Kaur med sin lunchlåda i The Lunchbox. Foto: Scanbox Entertainment

Ett genomgående tema i filmen är den ensamhet som både herr Fernandes och Ila upplever i sina liv. I filmen är herr Fernandes oftast omgiven av människor på väg till, på och från jobbet. Han kommunicerar dock bara med sina medmänniskor när han måste och utstrålar att han vill bli lämnad ifred.

Ila är ensam hemma på dagarna och kommunicerar med sin faster som bor en trappa upp och med sin man, men hennes tristess och misstänksamheten mot sin man, som eventuellt är otrogen gör henne allt mer orolig. Genom brevväxlingen hittar herr Fernandes och Ila båda ett sätt att komma bort från ensamheten och se andra möjligheter i sina liv.

The Lunchbox är en underhållande film med underfundig humor. Till stor del handlar den om två personer som fastnat i sina liv och som lyckas bryta sig loss.

Regissören Ritesh Batra har beskrivit detta som att de under filmens gång blir något annat än de lunchlådor som alla andra är. Det är också en film med oväntade vändningar och ett slut som inte jag kunde förutse. Kombinationen av vardagsliv, intressanta personer och nyväckt livslust hos huvudpersonerna gör att det här är en film som det inte går att se utan att minnas efteråt och bli glad av.

Ida Wistbacka

filmer | 2014-04-24
Av: Ida Wistbacka