Storslagen skildring av cowboykärlek

filmer | 2006-02-02

Titel: Brokeback Mountain
Regissör: Ang Lee
Medverkande: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal och Randy Quaid
Land: USA
Premiär: 4 februari

Det var flera amerikanska biografer som ställde in visningen av Brokeback Mountain, med anledning av att den ansågs vara stötande och ”för gay”. Inte helt otippat kanske, för Ang Lees filmatisering av E. Annie Prouxls novell är en relativt vågad och sensuell skildring av förbjuden kärlek.

Fåordige Ennis Del Mar (Heath Ledger) och charmören Jack Twist (Jake Gyllenhaal) möts för första gången 1963 när de båda tar jobb som fårvaktare uppe på Brokeback Mountain. På bönor och whiskey lever de två ensamma uppe på berget hela sommaren, men skiljs sedan åt.

Fyra år och ett vykort senare ses de igen. Ennis har då köpt hus och bildat familj, medan Jack har drivit omkring och tjänat sitt uppehälle på rodeoridning. Deras kärlek tar dem tlllbaka till Brokeback och årliga turer ut i vildmarken följer sedan i 20 år.

Det är inte helt ovanligt att Hollywoodstjärnor tar sig an annorlunda filmroller som bevisar att deras skådespelarkarriärer faktiskt grundar sig på en talang och inte enbart på ett snyggt yttre. Nu har även Heath Ledger och Jake Gyllenhall gjort likadant, dessutom med bravur. Deras skådespelarinsatser i Brokeback Mountain är avgörande för filmens delikata och långsamma tempo.

Ang Lees senaste projekt blir därför en storslagen film, där det amerikanska vildmarkslandskapet förhöjer den vackra men tragiska historien om Ennis och Jacks kärlek till varandra. En kärlek som inte ryms i cowboykulturens trånga värld.

- Ana Falk, praktikant Amnesty Press

filmer | 2006-02-02