Indiska journalister gripna efter kritisk rapportering om coronakrisen

Flera indiska journalister har gripits och anklagats för brott i samband med kritiska artiklar om hur myndigheterna hanterar coronakrisen.

reportage | 2020-05-14
Av: Stella Paul
 Andrew Sam Raja Pandian är fri mot borgen.

Andrew Sam Raja Pandian är fri mot borgen. Foto: Twitter

Andrew Sam Raja Pandian, journalist och grundare av en nyhetsportal i den indiska delstaten Tamil Nadu, greps den 23 april efter att ha publicerat två nyhetsartiklar om covid-19.

En av artiklarna avslöjade korruption i det statliga systemet för distribution av livsmedelsbistånd medan den andra beskrev problem med matleveranser till läkare i orten Coimbatore. Stadens polis grep först journalisten Jerald Aruldas och fotografen M Balaji och nio timmar senare greps Andrew Sam Raja Pandian för att ha publicerat artiklarna.

Den 30 april berättade Jerald Aruldas om hur omskakad han var:

– Polisen har inte skadat mig eller Balaji. Vi har inte förhörts, vi fick bara sitta där i flera timmar. Men det var fortfarande en mycket skrämmande upplevelse. Det finns en rädsla bland de lokala medierna. Alla som arbetar för medier är nu rädda för att bevaka nyheter som är kopplade till covid-19.

Affisch som förklarar hur covid-19 ska bekämpas i Indien.

Affisch som förklarar hur covid-19 ska bekämpas i Indien. Foto: Vigneshwar Senthivel/Wikimedia

Oron är inte obefogad. Andrew Sam Raja Pandian som släpptes mot borgen den 28 april har bland annat anklagats för brott mot lagen för katastrofhantering. Han riskerar flera år i fängelse om han förklaras vara skyldig.

Gripandet av Andrew Sam Raja Pandian och kvarhållandet av Jerald Aruldas och M Balaji är inte isolerade händelser. Över hela Indien har personer som arbetar för medier utsatts för våld, hot och gripanden.

Medan vissa likt Andrew Sam Raja Pandian har gripits för att de publicerat rapporter om regeringens passivitet eller oförmåga att hantera krisen har andra gripits efter att ha spridit inlägg på sociala medier.

Zubair Ahmad, en frilansjournalist på Andamanerna och Nikobarerna, greps den 27 april efter att på Twitter ha ifrågasatt att personer som pratat med covid-19-patienter på telefon har satts i karantän.

Hans inlägg på Twitter byggde på en artikel som publicerats av en lokaltidning där en kvinna uppgav att hon satts i karantän efter att ha pratat med en släkting på telefon, som testats positivt för coronavirus.

Zubair Ahmad.

Zubair Ahmad. Foto: Twitter

Samma dag greps Zubair Ahmad av polisen efter inlägget på Twitter som ska ha ”stört den allmänna ordningen, i strid med regeringens föreskrifter och skapat panik bland allmänheten”.

Han har släppts mot borgen men anklagas också för flera brott mot lagen för katastrofhantering. Zubair Ahmad berättar för IPS att han befinner sig i säkerhet hemma men låter trött och oroad över faktumet att polisen bedriver en smutskastningskampanj mot honom.

Polischefen på Andamanerna och Nikobarerna, Deependra Pathak, har bland annat kallat honom för en ”självutnämnd journalist” – trots att han rapporterat för en lång rad etablerade indiska medier.

– Jag har skrivit för India Today, Economic and Political Weekly, Down to Earth, Indian Express, Times of India. Nu försöker de misskreditera mig, säger Zubair Ahmad.

I Indien sprids samtidigt felaktig information om covid-19 både på sociala medier och i traditionella medier. Bland annat sprids uppgifter om att lök kan skydda mot viruset eller att urin från kor kan utgöra ett botemedel.

Först den 31 mars instruerade Högsta domstolen den indiska regeringen om att gå ut med dagliga uppdateringar om coronaviruset för att hantera den falska informationen.

Indiens premiärminister Narendra Modi håller tal 24 mars och meddelar att Indien ska stängas ner från midnatt.

Indiens premiärminister Narendra Modi håller tal 24 mars och meddelar att Indien ska stängas ner från midnatt. Foto: Wikimedia

FN-organet Unesco understryker hur viktiga fria och oberoende medier är i samband med covid-19-pandemin.

– I detta avgörande ögonblick, och för vår framtid behöver vi en fri press, och journalisterna måste kunna räkna med oss alla, betonar Unescos generaldirektör Audrey Azouley.

Stella Paul
IPS/Hyderabad

Läs också
Police in India’s Tamil Nadu state arrest journalist over COVID-19 coverage (Commitee to Protect Journalists 24 april 2020)

reportage | 2020-05-14
Av: Stella Paul