Åter till ljuset i Skagen

filmer | 2012-10-11

En laddad scen i filmen ”Balladen om Marie Krøyerh med Birgitte Hjort Sørensen (som Marie Krøyer), Søren Sætter-Lassen (som P.S. Krøyer) och Vera Torpp Larsson (som dottern Vibeke Krøyer).

Film: Balladen om Marie Krøyer
Regi: Bille August
Skådespelare: Birgitte Hjort Sørensen, Søren Sæetter-Lassen och Sverrir Gudnason
Land: Danmark

Efter 25 år är Bille August tillbaka på dansk mark och har i ”Balladen om Marie Krøyer" valt att skildra det Skagen som för drygt 100 år sedan lockade konstnärer. I fokus står triangeldramat mellan P.S. Krøyer, Marie Krøyer och Hugo Alfvén.

1987 gjorde Kjell Grede sin film ”Hip Hip Hurra”, en bred skildring av Skagenmålarnas storhetstid. Filmen gjorde säkert att ännu fler konstintresserade turister besökte denna lilla danska stad på Jyllands nordspets där det speciella ljuset lockade konstnärerna. I ”Balladen om Marie Krøyerh är perspektivet snävare. Sedan Anastassia Arnold år 2003 publicerade sin biografi hBalladen om Marieh, baserad bland annat på brev från Marie Krøyer (1867-1940), har Bille August hittat nytt material att använda för en film med fokus på äktenskapet mellan P.S. Krøyer och Marie Krøyer.

P.S. Krøyer (1851-1909) var vid förra sekelskriftet Danmarks kändis nummer ett. Hans konst var hyllad även i utlandet. Marie Krøyer var 16 år yngre än sin man och hon beskrevs som en stor skönhet. Det väckte stor uppståndelse när hon övergav sin man efter att ha blivit förälskad i den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. På den berömda tavlan h h finns för övrigt både Hugo Alfvén och Marie Krøyer avbildade. Deras kärlekshistoria var ingen hemlighet för P.S. Krøyer och i filmen skildras det smärtsamma försöket att skapa en polyrelation.

Efter att Bille August 1987 gjort sin storslagna film ”Pelle erövraren” har han varit verksam utomlands och bland annat gjort filmatiseringen av Isabel Allendes roman ”Andarnas hus”. När han nu återvänder till Danmark tar han itu med något av det mest danska som finns men resultatet blir splittrat.
Filmen är baserad på verkliga personer och verkliga händelser. Det blir därför märkligt när inledningen på förhållandet mellan Marie Krøyer och Hugo Alfvén förläggs till Marstrand på den svenska västkusten och inte till Taormina i Sicilien där det verkligen hände. Regissören har förklarat att det inte fanns tillräckligt med pengar för att filma i Sicilien.

Søren Sæetter-Lassen gestaltar det stora geniet P.S. Krøyer på ett lysande sätt. Han är den upphöjde konstnären som älskar berömmelsen , han är en nedlåtande man när hustrun också vill ägna sig åt konst, han är den kärleksfulle fadern åt dottern Vibeke samtidigt som han är oberäknelig och tvingas till mentalsjukhus när hans depressiva perioder kommer. Det som en gång varit ett lyckligt äktenskap har nu börjat förvandlas till en fåfäng jakt på vad den norske dramatiken Ibsen har kallat ”det vidunderliga” och sprickan mellan makarna växer. Marie Krøyer spelas av Birgitte Hjort Sørensen (känd som journaliststjärnan i ”Borgen”) medan Sverrir Gudnason (svensk skådespelare som fick sitt genombrott i SVT-serien”Upp till kamp”) spelar Hugo Alfvén.

Det finns många minnesvärda scener i Bille Augusts film, allt från öppningsscenen där P.S. Krøyers kista dränks av regn under begravningen till hur Marie Krøyer tvingas ge upp vårdnaden om Vibeke och Dirk Brüels foto från Skagens vindpinade landskap är magnifikt. Däremot saknas gnistan i samspelet mellan Marie och Hugo. Denna kärlekssaga blir uppstyltad och teatralisk utan någon passion.
Bille August har nu utlovat att han ska göra film av Pascal Merciers fantastiska roman ”Nattåg till Lissabon”. Det är något att se fram emot även om återvändandet till ljuset i Skagen lämnade en del frågetecken. Hoppas bara att pengarna räcker för att filma i Lissabon.

Ulf B Andersson

filmer | 2012-10-11