Stark debut av Suad Ali

Suad Ali gör skönlitterär debut med ”Dina händer var fulla av liv” som skildrar en resa från Somalias huvudstad Mogadishu till Sandviken i Sverige. Romanen är angelägen läsning om flykten och exilens villkor.

böcker | 2021-03-25
Av: Sanna Blomgren
 Suad Ali är statsvetare och har arbetat på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. Hon gjorde ett mycket uppskattat sommarprat 2018 i Sveriges Radio.

Suad Ali är statsvetare och har arbetat på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. Hon gjorde ett mycket uppskattat sommarprat 2018 i Sveriges Radio. Foto: Kajsa Göransson

Bok: Dina händer var fulla av liv
Författare: Suad Ali
Förlag: Norstedts

I Suad Alis debutroman Dina händer var fulla av liv får vi följa huvudpersonen Nora från Mogadishu i Somalia till Sandviken i Sverige. Nora är uppvuxen i en välbärgad familj. Hon arbetar som lärare, är gift med Ahmed och tillsammans har de dottern Sagal. När det politiska läget blir allt mer oroligt i Mogadishu tvingas familjen ge sig av från huvudstaden. 

Nora, Ahmed och Sagal flyr från Mogadishu till Kismayo i södra Somalia, vidare till Nairobi i Kenya och till slut till Sandviken i Sverige. Flykten är långt ifrån enkel och händelser på vägen ställer Noras liv på ända. I bakgrunden av historien finns också Noras mamma och syster, som blir kvar i Somalia. Ali har en förmåga att förflytta läsaren rakt in i flyktens och krigets beskaffenhet.

Foto: Norstedts

Det är ingen lättsam läsning men den känns väldigt angelägen. Hon berättar bland annat om livsfarliga båtresor, flyktingläger och FN-soldater som tar sig friheter.

Lika angelägen känns också Alis skildring av att vara nyanländ och icke-vit i det svenska samhället. Den del av berättelsen som utspelar sig i Sverige är kantad av posttraumatisk stress och rasism. Här synliggörs också hur förväntningar på, och drömmar om, en bättre framtid inte sällan går i kras i mötet med den nya platsen.

I Mogadishu var Nora lärare. I Sandviken jobbar hon som städerska på en skola och för Nora är det en ständig strävan att få pengarna att räcka både till sig själv, Sagal och till familjen som är kvar i Somalia.

Alis roman är välskriven och skildrar en verklighet som många kanske bara hör om på nyheterna eller på andra sätt bevittnar utifrån. Boken är således inte bara läsvärd utan skulle också passa utmärkt på varje gymnasieelevs kurslitteraturlista.

Sanna Blomgren
[email protected]

böcker | 2021-03-25
Av: Sanna Blomgren