HRW: ”38 döda terrorister från al-Qaida var civila i moské ”

Flygbombningarna över Irak och Syrien fortsätter skörda många civila dödsoffer. I en rapport hävdar Human Rights Watch att USA:s bombanfall i al-Jinah i Aleppo-provinsen i Syrien den 16 mars dödade minst 38 civila personer i en moské. USA hävdade att 38 terrorister från al-Qaida hade dödats i anfallet.

artiklar | 2017-04-27
Av: Ulf B Andersson
Flygbild över det bombade området i al-Jinah som USA:s försvarsdepartement presenterade den 17 mars. Inne i den förstörda byggnaden dog minst 38 personer. Till vänster på bilden syns en moské som är oskadad.

Flygbild över det bombade området i al-Jinah som USA:s försvarsdepartement presenterade den 17 mars. Inne i den förstörda byggnaden dog minst 38 personer. Till vänster på bilden syns en moské som är oskadad. Foto: DoD/USA

På kvällen den 16 mars rapporterades att ”många civila” hade dödats vid flyganfall i västra Aleppo-provinsen. I de första rapporterna på sociala medier anklagades det syriska flygvapnet eller det ryska flygvapnet för attacken som skedde på rebellkontrollerat område.

Den 17 mars uppgav USA:s försvarsdepartement att ett flyganfall den 16 mars i västra Aleppo-provinsen hade dödat 38 medlemmar i al-Qaida som hade samlats till möte i en samlingssal i byn al-Jinah. USA:s försvarsdepartement uppgav att en närbelägen moské inte hade skadats vid anfallet.

– Jag vill fästa er uppmärksamhet på det då jag det finns en rad rapporter som uppger att vi träffade en moské, sade Jeff Davis, chef för försvarsdepartements pressavdelning. Det gjorde vi inte. Naturligtvis vet ni att vi aldrig skulle göra det (anfalla en moské).

– Vi anföll ett möte med högt uppsatta al-Qaida-terrorister, fortsatte Jeff Davis. En del av dem var förmodligen ledande individer. Vi håller nu på och utvärderar detta.

I kartläggningen ”Attack on the Omar Ibn al-Khatab Mosque. Authorities´Failure to Take Adequate Precautions”, som Human Rights Watch, HRW, har gjort, ges en annan bild av anfallet och dess offer. HRW har samarbetat med Bellingcat och Forensic Architecture som bägge har gjort egna undersökningar av attacken.

HRW har telefonintervjuat 14 förstahandsvittnen till attacken, däribland fyra personer som befann sig inne i moskén när anfallet genomfördes. Enligt HRW finns ingenting som tyder på att medlemmar i al-Qaida eller andra väpnade grupper höll möte i den bombade lokalen. Lokala invånare uppgav att inga medlemmar i väpnade grupper fanns i moskén eller i området vid tiden för attacken. Alla döda och skadade personer ska ha burit civila kläder och de såg inga vapen på platsen.

– Detta är en moské och det var bönestund. Vem tror du var där? Folk kom dit för att bedja. Äldre människor, präster, barn. Barn var därinne. Vi är alla civila, det fanns inte ens folk från FSA, Fria Syriska armén, på platsen, sade ”Ahmed” till HRW.

En annan invånare i al-Jinah, som har cirka 10 000 invånare, sade till HRW att det inte finns några väpnade islamistgrupper i byn och absolut inga från al-Qaida:
– Moskén är för civila som vill be, inte för al-Qaida-möten. I byn finns inga högkvarter för väpnade grupper.

Åtskilliga invånare som HRW intervjuade uppgav att FSA kontrollerar området runt al-Jinah men att det inte fanns några väpnade grupper inne i byn. FSA, som stöds av bland annat Turkiet och USA, räknas till de så kallade moderata rebellerna i Syrien.

Personer som HRW intervjuade berättade att moskén och religionscentret drivs av Ahbab al-Daw'at w al-Tabligh, som är en global sunnimuslimsk rörelse som är opolitisk och avvisar våld.

HRW påpekar att de amerikanska myndigheterna inte har presenterat någon information som stödjer USA:s uppgifter om att medlemmar i väpnade grupper fanns i moskén.

– USA verkar ha fått åtskilliga saker om bakfoten i denna attack och dussintals civila fick betala priset, sade Ole Solvang, biträdande krischef på HRW. De amerikanska myndigheterna måste nu utreda vad som gick fel, börja göra sin hemläxa innan de genomför anfall och se till att detta inte upprepas.

HRW påpekar att allvarliga brott mot krigets lagar kan utgöra krigsförbrytelser. Bland dessa finns avsiktliga attacker mot civila mål eller urskillningslösa eller oproportionerliga attacker som drabbar civila.

Antalet civila som dödades i mars 2017 av den USA-ledda koalitionen var fler än de som dödades av styrkor ledda av Ryssland eller Islamiska staten, IS, uppgav Syrian Network for Human Rights.

Den brittiska organisationen Airwars, som följer de stridande parternas flyganfall i Irak, Libyen och Syrien, noterade att antalet civila dödsoffer i Irak och Syrien efter flyganfall från USA-koalitionen var rekordhögt i mars.

– Nästan 1 000 civila dödsoffer uppges ha krävts efter koalitionens insatser runt om i Irak och Syrien i mars, konstaterade Airwars. Den rapporterade nivån på civila offer är jämförbar med de värsta perioderna av ryska aktiviteter i Syrien.

 Sedan offensiven mot Mosul inleddes i oktober 2016 har delar av staden drabbats hårt av striderna.

Sedan offensiven mot Mosul inleddes i oktober 2016 har delar av staden drabbats hårt av striderna. Foto: Amnesty International

En av de dödligaste attackerna var i Mosul i Irak den 17 mars där över 200 civila rapporteras ha dödats när USA-ledda flyganfall utplånade bostadshus.

Personer som Amnesty intervjuade efter bombningen pekade på att de hade uppmanats att stanna kvar sina hem.

– Det faktum att irakiska myndigheter upprepade gånger gav civila rådet att stanna inomhus istället för att fly indikerar att koalitionsstyrkorna borde ha förstått att de här attackerna skulle kunna resultera i ett betydande antal civila offer. Oproportionerliga attacker och urskillningslösa attacker strider mot internationell humanitär rätt och kan utgöra krigsbrott, sade Donatella Rovera, Senior crisis response advisor på Amnesty International, och den person som utfört fältundersökningarna i Mosul.

Den 25 april genomförde också Turkiet överraskande flygattacker i Irak och Syrien. Angreppen riktades mot Hassakeh i norra Syrien och Sinjar i Irak. Kurdiska källor uppgav att civila hade dödats. BBC rapporterade att 18 soldater från den kurdiska YPG-milisen, som stöds av USA, hade dödats liksom fem kurdiska Peshmerga-soldater. USA uttryckte stark oro över de turkiska anfallen och regeringarna i Irak och Syrien protesterade. Även Ryssland uttryckte stor oro över Turkiets agerande.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan försvarade angreppen och sade att de var nödvändiga.

Ulf B Andersson

Läs också

Bombed in Their Homes, Civilians in Mosul Blame Reckless Coalition Forces (Amnesty International 3 april 2017)

Testimonies from hell: Civilians in Mosul caught in the crossfire (Amnesty International 6 april 2017)

artiklar | 2017-04-27
Av: Ulf B Andersson