Manifestation i Stockholm på aborträttsdagen
Varje år beräknas nästan 23 000 kvinnor och flickor dö av osäkra aborter. Flera länder har inskränkt aborträtten de senaste åren, trots att det inte leder till att kvinnor slutar göra aborter utan till mer farliga sådana. Den 28 september på Internationella aborträttsdagen manifesterade ett hundratal personer i Stockholm för rätten till trygga och säkra aborter.
artiklar | 2022-10-02 Av: Lisa Olsson |
Agneta och Birgitta (som ej vill ha med sina efternamn) deltar i manifestationen för aborträtt. Foto: Lisa Olsson
– Jag kämpade för fri abort för 50 år sedan och nu står jag här igen eftersom det blir värre och värre i världen. Kan man inte bestämma över sin egen kropp har man ingen frihet, säger Birgitta som är en av många som samlats på Mynttorget.
Väninnan Agneta är engagerad i Amnesty sedan länge och ser det som självklart att kämpa för kvinnors rättigheter. Manifestationen anordnas av Amnesty Sverige, RFSU, Föreningen MÄN och Kvinna till Kvinna. Mitt i rusningstid går tåget av människor genom gatorna till Sergels Torg samtidigt som slagord skanderas.
– Aborto si, aborto no, eso lo decido yo! (Att göra en abort eller inte är mitt beslut)
– My uterus, my rules! (Min livmoder, mina regler)
Demonstrationståget gick till Sergels Torg där arrangörerna höll tal. Foto: Lisa Olsson
Kampen för aborträtten har pågått länge. På 1930-talet dog en kvinna i veckan i Sverige på grund av förbjudna aborter. Fri abort infördes 1975 i vårt land. På senare tid har mer liberala lagar kommit i till exempel Irland, Nordirland, Argentina och Mexiko. Men aborträtten är också under attack i till exempel Polen vars abortlag endast tillåter abort vid våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara. I juni rev USA:s högsta domstol upp domen ”Roe mot Wade” från 1973 vilket innebar att delstaterna själva får besluta om abortlagar. Flera delstater införde genast abortförbud eller starka begränsningar.
– När domen revs upp försvann kvinnors lagstadgade rätt till abort på ett ögonblick, säger Jessica Poh Janrell, påverkansrådgivare på Kvinna till Kvinna.
Hon ser inskränkningarna i aborträtten som en oroande trend. Kvinna till Kvinna arbetar med partnerorganisationer i flera av världens tuffaste konfliktområden. Jessica Poh Janrell berättar att det största hotet mot kvinnor i krig inte är bomberna som faller utan risken för våldtäkt, att bli gravida och inte ha tillgång till säkra aborter:
– Tusentals blir gravida mot sin vilja i krig. Ofta kan de välja mellan att bli mödrar mot sin vilja i brinnande krig eller använda sig av illegala aborter med stor risk för hälsa och liv, säger hon.
Hans Linde, förbundsordförande på RFSU. Foto: Lisa Olsson
Ett närliggande exempel är ukrainska flyktingar som har kommit till Polen och där nekats abort på grund av landets strikta lagar.
Hans Linde, förbundsordförande på RFSU, lyfter fram hur inskränkningar i aborträtten främst drabbar marginaliserade och fattiga grupper. I USA har hittills 14 delstater infört abortförbud. De som har råd kan resa till andra delstater, men då behövs både pengar till resan, boende samt att kunna ta ledigt från eventuellt arbete och lämna familjen den tid det tar.
– I praktiken blir det så att låginkomsttagare får välja mellan illegala aborter och tvångsgraviditet. Och beslutsfattarna vet vad de gör och vad konsekvensen blir. Det handlar inte om okunskap, säger han.
Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty Sverige. Foto: Lisa Olsson
Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty Sverige, betonar det som de flesta redan vet. Begränsningar i aborträtten leder inte till att kvinnor slutar göra aborter utan till farligare aborter. I alla tider har olika tveksamma metoder använts för att avsluta en graviditet. Följden kan bli infektioner, sterilitet, skador och i värsta fall död. Varje år beräknas enligt Amnesty att nästan 23 000 flickor och kvinnor dör av osäkra aborter.
– I Ungern tvingas kvinnor att lyssna på fostrets hjärtljud innan de får genomföra en abort. I El Salvador riskerar kvinnor långa fängelsestraff om de drabbas av missfall. I Polen riskerar kvinnorättsförsvararen Justyna Wydrzyńska tre års fängelse för att ha gett en kvinna abortpiller, säger Anna Johansson.
Rättegången mot Justyna Wydrzyńska har skjutits upp men väntas återupptas den 14 oktober.
Justyna Wydrzyńska hotas av fängelse i Polen. Foto: Abortion Dream Team/Amnesty
Shahab Ahmadian, ordförande för Föreningen MÄN, anser att män bör stötta och lyssna på kvinnors berättelser.
– Män har i alla tider velat kontrollera kvinnors kroppar och till exempel vad de ska ha på sig eller inte ha på sig. Vi behöver vara närvarande medmänniskor och stå upp för aborträtten, säger han.
Alla talare på manifestation lyfter fram hur kampen för aborträtten måste tas varje dag om och om igen. Trots att rättigheter har vunnits, till exempel i Sverige, kan de aldrig tas för givna.
– Vi lovar att inte släppa garden. Varje dag står vi upp för aborträtten och rätten till sin egen kropp, säger Jessica Poh Janrell.
Lisa Olsson
[email protected]
Läs också
India abortion: Why Supreme Court ruling is a huge step forward (RNZ 2 oktober 2022)
artiklar | 2022-10-02 Av: Lisa Olsson |