Kinesisk flicka som vet vad hon vill

filmer | 2006-11-24

Titel: Winkys hemlighet
Regi: Mischa Kamp
Medverkande: Ebbie Tam, Aaron Wan, Hanyi Han, Betty Schuurman, Jjan Decleir m fl
Land: Nederländerna
Premiär: 24 november
Språk: Svenska röster

Söt och magisk film om sexåriga Winky från Kina och de kulturkrockar hon möter när hon flyttar till Holland med sin familj. Visst finns tomten?

Hur gör man när man flyttar till ett nytt land och börjar en ny skola? Och vad är jul? Detta undrar den sexåriga kinesiska flickan Winky som just flyttat till Holland med sin familj.

Medan föräldrarna jobbar i sin kinarestaurang cyklar Winky runt i staden på sin alldeles nya röda cykel, dekorerad med en kinesisk drake i guld. Föräldrarna talar kinesiska och gör allt fel. Äter med pinnar och missuppfattar ”viktiga saker” i den nya kulturen. Winky går i skolan och lär sig sakta vad som gäller. Men det är svårt när man inte kan språket.

En dag slutar i tårar och Winky springer iväg, hoppar på cykeln, och trampar bort från allt. Hon möter en häst som blir hennes bästa vän.

Hästen blir sjuk och dör men i skolan har Winky lärt sig att tomten, sankt Nicholas, kommer snart. Av honom ska hon önska sig en häst! Såklart. Samtidigt får Winky en kamrat i skolan som lotsar henne in i den nya kulturen, så enkelt och självklart som bara barn kan.

Barnen i publiken skrattar och fäller missnöjda kommentarer när saker blir fel och när Winkys föräldrar gör - i deras ögon - knasiga och genanta saker. ”Vuxna fattar ju ingenting”-kommentarer. Man håller ju helt klart på Winky. Allt är också lätt att förstå eftersom filmen är dubbad till svenska.

Winkys hemlighet är rolig och charmig, och ett bra sätt att närma sig de komplikationer man kan stöta på när man flyttar/flyr till ett nytt land. På en nivå som träffar alldeles rätt för de allra minsta i förskoleåldern om man har någon sådan i sin bekantskapskrets. Inte tungt och grått och allvarligt utan snarare en film att bli glad och upprymd av. En rosenskimrande julkaramell för hela familjen.

Solveig Hauser

filmer | 2006-11-24