Sorg och glädje vid utdelningen av Per Anger-priset
reportage | 2011-11-17 |
Det var starka känslor i omlopp då årets Per Anger-pris delades ut vid en ceremoni på Kulturhuset i Stockholm den 14 november. Sorg då årets pristagare, den iranska människorättsförsvararen Narges Mohammadi, lyste med sin frånvaro på scenen. Men också glädje eftersom Brahim Dahane från Västsahara, som tilldelades priset 2009, till slut kunde närvara personligen efter att ha frisläppts av de marockanska myndigheterna.
- För två år sedan lämnades priset, då som nu, till en tom stol. Men nu har Brahim Dahane blivit fri och han finns med oss här ikväll, inledde Eskil Franck, överintendent vid Forum för Levande Historia, vilket rev ner applådåskor från publiken i den fullsatta hörsalen.
Brahim Dahane, 2009 års mottagare av Per Anger-priset, kunde till slut närvara vid prisceremonin. Eskil Franck, överintendent vid Forum för Levande Historia, gratulerar.
Det var en påtagligt glad Brahim Dahane som med handen höjd i ett segertecken gick upp på scenen för att ta emot publikens jubel.
- Jag vill tacka alla som arbetar för mänskliga rättigheter över hela världen och särskilt vill jag tacka det svenska civila samhället. Tack också till det officiella Sverige som har hjälpt mig att bli fri, sade Brahim Dahane på spanska.
Brahim Dahane menar att priset har hjälpt honom på många sätt:
- Det har gett mig bekräftelse gentemot de marockanska myndigheterna på att jag är en människorättsförsvarare och inte kriminell. Det har också gett styrka till min familj att fortsätta stötta mig i mitt arbete.
Med en gest mot det stora porträttfotografiet av Narges Mohammadi avslutade han:
- Jag är säker på att den här vackra kvinnan kommer att vara här nästa år.
Det faktum att det inte är första gången Per Anger-priset får delas ut i frånvaro av pristagaren själv visar om något på omständigheterna människorättsförsvararna i fråga lever under. Priset instiftades 2004 av den svenska regeringen för att hedra minnet av den svenske diplomaten Per Anger, som hjälpte judar i Budapest att komma undan Förintelsen under andra världskriget.
De som utnämner pristagarna är nio frivilligorganisationer, bland annat Amnesty, som i sin tur ger sina förslag till en jury. Såväl Brahim Dahane som Narges Mohammadi nominerades av Internationella Juristkommissionens svenska avdelning, vars representant Cecilia Asklöf var på plats vid prisceremonin.
- Det är beklagligt att inte Narges Mohammadi är här idag för att ta emot det pris hon så väl förtjänar, sade hon.
Cecilia Asklöf representerade Internationella Juristkommissionens svenska avdelning, som hade nominerat såväl Narges Mohammadi som Brahim Dahane till Per Anger-priset.
Juryns motivering till att Narges Mohammadi fick Per Anger-priset är att hon ”genom personligt mod och trots upprepade grova kränkningar av hennes frihet och säkerhet, på ett uthålligt och offentligt sätt ha kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran.” Modet har dock haft ett högt pris. Den 28 september i år dömdes Narges Mohammadi till 11 års fängelse för propaganda mot staten och hon sitter just nu i husarrest i väntan på att domen ska verkställas.
Trots att det därmed bara var fotografiet och en tom stol som symboliskt representerade Mohammadi blev hennes röst trots allt på ett sätt hörd genom hennes vän, kollega och tillika mottagaren av Nobels fredspris 2003, Shirin Ebadis stämma:
- Narges har understrukit att priset kan ge mer mod till människorättsaktivister i Iran. Jag vill personligen tacka er för att ni ger Per Anger-priset till en så modig människorättsförsvarare som Narges Mohammadi. Jag vill också berätta för hela världen om vad som händer i Iran där politiska fångar går sin dödsbädd till mötes i tystnad utan att världen vet om det.
Fredspristagaren Shirin Ebadi är nära vän och kollega till Narges Mohammadi. Här tar hon emot priset i Mohammadis ställe från integrationsminister Erik Ullenhag. Shirin Ebadi lever sedan 2009 i exil från hemlandet Iran.
Det är bland annat dessa fångar Narges Mohammadi har arbetat för inom ramarna för organisationen Defenders of Human Rights Centre (DHRC), där hon är vice ordförande. Mohammadi har också engagerat sig för avskaffandet av dödsstraffet för barn i Iran. Flera av organisationens medarbetare har drabbats av hårda repressalier från de iranska myndigheternas sida.
Shirin Ebadi är själv ordförande för DHRC och berättade på ett levande sätt om hur Narges Mohammadi har engagerat sig i arbetet för organisationen trots den iranska regimens trakasserier och påtryckningar:
- Narges vägrade trots hoten lyda order och sluta arbeta för organisationen. Sedan fängslades hon och blev väldigt sjuk, men när hon vårdades på sjukhus efter fängelsevistelsen fortsatte hon att arbeta från sjuksängen.
Shirin Ebadi berättar om hur Narges Mohammadi när hon väl var hemma igen fick besök av säkerhetstjänsten mitt i natten. Då ingen öppnade omedelbart sparkades dörren in och säkerhetstjänsten beslagtog Narges Mohammadis dator och förde bort hennes make, den kände journalisten Taghi Rahmani, i handbojor.
- Sedan hotade de Narges med att de skulle gripa henne också och lämna parets två 4-åringar föräldralösa. Men trots det kontaktade Narges nästa morgon alla de stora nyhetsbyråerna för att berätta vad som hade hänt, sa Shirin Ebadi.
Barbara Hendricks sång bidrog till den känslo-
fyllda stämningen under prisceremonin.
Trots den svåra situationen Narges Mohammadi och många andra människorättsförsvarare befinner sig i avslutades dock prisceremonin med ett stråk av ljus. När sångerskan och UNHCR-ambassadören Barbara Hendricks med sin mäktiga stämma sjöng Marching on Freedom´s Highway var det få av åskådarna som kunde låta bli att klappa med. Och för att citera Shirin Ebadis avslutande ord:
- Man kan inte hålla fåglar i bur för alltid!
Text: Vera Häggblom
Bild: Josefine Nilsman
Läs mer om Per Anger-priset
Forum för levande historia
Amnesty Press: Läs mer om Brahim Dahane
Brahim Dahane avbryter hungerstrejken - tackar Amnesty för stödet (8 maj 2010)
Protest mot Marockos behandling av samvetsfångar (16 april 2010)
Brahim Dahane får årets Per Anger-pris (4 november 2009)
Amnesty om Brahim Dahane
Samvetsfångar frisläppta (april 2011)
Västsahara-aktivister gripna (19 oktober 2009)
Läs också
Shirin Ebadis Iran (Amnesty Press 29 september 2006)
reportage | 2011-11-17 |