Avrättningar ökar kraftigt

När Amnesty International den 15 maj presenterade sin årliga dödsstraffsrapport var Iran ett av de länder som förra året visar på en drastisk ökning av antalet avrättade personer; 576 jämfört med 314 avrättningar under 2021. Enligt Amnestys rapport verkställdes avrättningar förra året i 20 länder och antalet dödade, 883 personer, var det högsta på fem år.

artiklar | 2023-06-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023
På kvällen den 6 maj protesterade deltagarna på årsmöte och den nationella ungdomsträffen mot avrättningen av svensk-iranske Habib Chaab.

På kvällen den 6 maj protesterade deltagarna på årsmöte och den nationella ungdomsträffen mot avrättningen av svensk-iranske Habib Chaab. Foto: Annie Beckman

Den 6 maj kom beskedet att svensk-iranske Habib Chaab hade avrättas i Iran. Han reste från Sverige till Turkiet den 9 oktober 2020. Enligt turkiska myndigheter kidnappades han och fördes till Iran där han ställdes inför rätta. Inför rättegången visades en så kallad bekännelsevideo i iransk TV.

I mars i år fastställde Irans högsta domstol en dödsdom mot Habib Chaab. Han anklagades för att vara ledare inom ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz, som vill upprätta en självständig arabisk stat i den iranska provinsen Khuzestan. Han anklagades också för inblandning i en attack mot en militärparad i Ahwaz 2018 då 25 personer dödades. IS, Islamiska staten, har tagit på sig ansvaret för attacken medan ASMLA har förnekat all inblandning.

Den 8 november 2017 mördades Ahmad Mola Nissi, ASMLA:s grundare, i Haag i Nederländerna. Iranska agenter misstänktes för mordet.

Svenska Amnesty samlade in nästan 23 000 namn med krav på att stoppa avrättningen av Habib Chaab och när beskedet kom den 6 maj fördömdes avrättningen.

– Avrättningen visar dessutom hur det iranska styret nu inte ens drar sig för att avrätta andra länders medborgare, inklusive svenska, påpekade Amnesty.

När Amnesty International den 15 maj presenterade sin årliga dödsstraffsrapport är Iran ett av de länder som förra året visar på en drastisk ökning av antalet avrättade personer; 576 jämfört med 314 avrättningar under 2021. Även Saudiarabien har ökat antal avrättningar; från 65 år 2021 till 196 personer förra året. Den 12 mars 2022 avrättades 81 män i Saudiarabien. Även i USA ökade avrättningarna, från 11 till 18.

Enligt Amnestys rapport verkställdes avrättningar förra året i 20 länder och antalet dödade, 883 personer, var det högsta på fem år. I Amnestys siffror ingår inte Kina, Nordkorea och Vietnam där avrättningar är en statshemlighet varför den verkliga globala siffran över antalet avrättade är betydligt högre.

Fem länder; Afghanistan, Kuwait, Myanmar, Palestina och Singapore, återupptog avrättningar förra året. I Europa rapporterades bara en avrättning, som ägde rum i Belarus.

Sedan Centralafrikanska republiken, Kazakstan, Papua Nya Guinea och Sierra Leone avskaffat dödsstraff för samtliga brott är det nu 112 länder som enligt Amnesty har förpassat dödsstraffet till ”historiens soptunna”.

Vid årsskiftet fanns det minst 28 282 dödsdömda människor i världen.

Ulf B Andersson

artiklar | 2023-06-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2023