Drömmen om martyrdöden

filmer | 2007-10-19

Film: Det svider i hjärtat
Regi: Oscar Hedin
Land: Sverige
Premiär: 19 oktober

Varför söker man som ung svensk muslim martyrskap? Den frågan söker regissören, Oscar Hedin, svar på i sin nya dokumentärfilm Det svider i hjärtat, samtidigt som han vill skildra de unga radikala muslimerna som människor.

Oscar Hedin har gjort flera uppmärksammade dokumentärer, bland andra De glömda flickorna som handlar om könsstympning och Assyriska – Landslag utan land som vann Golden Palm Award vid Beverly Hills filmfestival som Bäst i alla kategorier.

Det svider i hjärtat har sin utgångspunkt i en händelse i Sarajevo 2005 när två unga män, Mirsad från Kungälv och Cesur från Bröndby i Danmark, greps för planering av ett självmordsattentat. I deras lägenhet hittade polisen sprängmedel, självmordsbälten och en avskedsvideo. De båda dömdes till långa fängelsestraff. Men hur hamnade de där?

Under två års tid följde Oscar Hedin unga muslimska män i Göteborg, där Mirsad kommer ifrån. Han ville undersöka vilken miljö som har skapat en man som vill dö martyrdöden. Inom islam är en martyr en person som dör i det heliga kriget jihad, för att försvara muslimer. En martyr kan förvänta sig att komma direkt till paradiset. I sitt sökande möter Oscar Hedin många människor med olika relationer till martyrskapet. Men svaret på hans fråga är inte det lättaste att hitta.

Lennart hälsar på Mirsad i fängelset.

Genom predikanten Anas Khalifa träffar han Lennart, en 28-årig tidigare skinnskalle som har konverterat till islam. Hos sina muslimska vänner går han under namnet Abu Usama el-Swede. Lennart pratar med beundran om de män som väljer att bli martyrer men han verkar ha svårt att förklara varför de gör det valet, trots att Oscar Hedin ställer frågan flera gånger och på olika sätt. Hans svar är att det handlar om tro och att han själv hoppas att han någon gång ska få en så stark tro att han vågar söka martyrskap. När han säger det sitter hans son bredvid honom, kanske för liten för att förstå vad en martyr är men något säger mig att det är ett ord han kommer få höra ofta i framtiden.

I en film om martyrskap och jihad kunde man hoppas att barn skulle vara frånvarande. Men det är de inte. Lennarts son går tyst bredvid sin pappa genom filmen. Predikanten Anas Khalifa vägleder en stor grupp med barn, varav den yngsta kanske är fem år. Stämningen är uppsluppen och man inser att barnen inte har en chans att värja sig mot Anas Khalifas karismatiska tal om jihad, martyrer och paradiset. Själv eftersträvar inte Anas Khalifa martyrdöden. Han har valt att leva sitt liv och sprida islam genom predikningar.

Anas Khalifa vägleder barn om islam.

I filmen berättas om två unga män från Sverige som har dött martyrdöden. En av dem är Michael Glinka, uppväxt på Östermalm, men med en frånvarande fader som dessutom är dömd för våldtäkt. Hans vän berättar hur Michael, efter en jobbig tonårstid, kände att han hade hittat hem när han besökte en moské. På något sätt gick hans resa från moskén i Stockholm till Bosnien där han dog i kriget.

Den andra mannen är Hassan Zaaroura som även han fick kontakt med radikala muslimer genom moskén. När hans fru var gravid i åttonde månaden åkte han till Tjetjenien för att delta i kriget. Han sköts till döds 1999.

Flera av de personer vi möter i Det svider i hjärtat har haft en trasig uppväxt men det är inte den enda förklaringen till att de har sökt eller drömmer om martyrskap. Frågan är hur de ska kunna motstå den kraft som predikanter, familj och vänner utgör. Hur ska man kunna välja något annat när man redan som litet barn blir intalad att det är en ära att vara martyr.

Det svider i hjärtat är en viktig och unik film eftersom den tar oss bakom tidningsrubrikernas skrämselpropaganda och ger de radikala muslimerna ett ansikte. Den ger verkligen inte en upplyftande bild men förhoppningsvis kan den skapa en konstruktiv debatt. Istället för att få ett svar på Oscar Hedins fråga går man därifrån med fler frågor. Jag tror att det ligger mycket i vad Anas Khalifa säger i filmen: ”Den som inte tror kan aldrig förstå.”

Lennart, den före detta skinnskallen som konverterat till islam och Mirsad, som sitter fängslad för att ha planerat terrorbrott.

Text: Lisa Olsson

filmer | 2007-10-19