Pjäsen “Les Femmes” lyfter fram kvinnors kamp för rättvisa i Kongo
I östra delen av Demokratiska republiken Kongo används nu teater för att belysa det utbredda våldet mot kvinnor. I pjäsen “Les Femmes” ropar man på hjälp från regeringar och civilsamhälle. Amnesty Press var med när pjäsen spelades i Stockholm och träffade journalisten Douce Namwezi N'Ibamba från Bukavu i östra Kongo.
reportage | 2015-05-03 Av: Maria Kabatanya |
Skådespelarna Moa Nilsson, Maria Lindeberg, Johanna Sandström och Helmi Tolonen från Teater Tribunalen framför föreställningen "Les Femmes". Foto: Maria Kabatanya
Att bli våldtagen på väg hem från arbetet. Att tvingas att sluta skolan när familjens ekonomi krisar eller att fråntas arvsrätten på grund av att man är tjej. Att nekas vård vid en förlossning för att man inte har råd med vårdavgiften. Det är alla verkliga berättelser som skildras i teaterföreställningen Les Femmes, som belyser det utbredda våldet mot kvinnor och kampen för rättvisa i Demokratiska republiken Kongo. Föreställningen visades i slutet av april i Stockholm och Uppsala.
Arrangören Kvinna till Kvinna arbetar för fred och kvinnors rättigheter och samarbetar med ungdomsorganisationen CEDEJ och kvinnogruppen AFEM i Kongo för att främja kvinnors ställning. CEDEJ arbetar i skolor och belyser det sexuella våldet mot kvinnor genom teaterworkshops. Föreställningen är ett samarbete mellan skådespelare i Kongo och Stockholm.
Les Femmes framförs av skådespelare från Teater Tribunalens politiska scenkonstutbildning då skådespelarna från Kongo nekades visum till Sverige.
– Det är överväldigande att veta att verkligheten i vårt land är känd, säger den kongolesiska journalisten Douce Namwezi N'Ibamba.
Tillsammans med andra kvinnliga journalister grundade hon organisationen AFEM i Bukavu i östra Kongo.
– Vi ville göra mer än bara rapportera om våldet och kände att vi hade bra medieverktyg, såsom lokalradio, för att förändra till det bättre, berättar Douce Namwezi N'Ibamba för Amnesty Press.
Föreställningen bygger på unga kvinnors berättelser om sin situation. Historierna samlas in av organisationen CEDEJ i Uvira i östra Kongo. FN uppskattar att två av tre kvinnor i Kongo blir utsatt för fysiskt, sexuellt eller annat våld under sin livstid.
Organisationen CEDEJ i Uvira arbetar med teater.. Foto: Cato Lein/KtK
– Våld mot kvinnor förekommer överallt i världen. Men i Kongo används sexuellt våld såsom våldtäkt som vapen. Denna typ av våld kom med kriget, som en strategi för att förstöra, för när man förstör kvinnan så förstör man också för kvinnas man, barn och hela samhället. Våldet spreds sedan på grund av straffriheten som har rått under den långvariga konflikten i vårt land, förklarar Douce Namwezi N'Ibamba.
Hon menar att farliga myter också bidragit till våldet och berättar till exempel om att det finns män som tror att sex med en bebis eller oskuld botar aids.
Brandtal, manifest, debattinlägg, vädjan, tillkännagivanden, dikter och provokationer används alla för att belysa kvinnors utsatta situation i föreställningen. I Les Femmes ropar man på regeringars och civilsamhällets hjälp. Kvinnor ber om, kräver, viskar om, skriker och protesterar för sina rättigheter. Ensamma och tillsammans. De ställer frågor om vad det finns för garantier för kvinnors rättigheter i samhället. Regissörerna Susanna Forsberg och Anna Jakobsson ville visa på att det finns en vilja till förändring.
Regissörerna Susanna Forsberg och Anna Jakobsson. Foto: Maria Kabatanya
Douce Namwezi N'Ibamba berättar om utmaningarna med att sprida budskapet från Les Femmes.
– Vi bor i ett samhälle där kvinnor anses vara mindre värda än män. Vårt budskap är att vi är människor framförallt allt annat, framför kön och framför nationalitet. Oftast har de kvinnor vi träffar svårt att förstå vad vi talar om när vi pratar om rättigheter. De anses vara besvärliga av människor i sin omgivning när de börjar kräva sina rättigheter.
Hon lyfter fram att många kvinnor som drabbats av våld i Kongo upplever att de inte kan få rättvisa. Dels för att rättsväsendet förstörts av krigföringen. Dels för att förövarna finns bland poliser och andra makthavare. Och hur få rättvisa med kravet på bevis efter en våldtäkt, undrar hon.
Douce Namwezi N'Ibamba på besök i Stockholm. Foto: Maria Kabatanya
Douce Namwezi N'Ibamba vill påminna om att även män påverkas av våldet mot kvinnor:
– De är gifta med kvinnorna som drabbas eller är familjemedlemmar till dem och måste stötta dem.
Förhoppningsvis får de män som indirekt eller direkt drabbas av våldet insikten om att de har ett ansvar att skydda och stötta kvinnorna.
Hon framhåller att samarbetet med Kvinna till Kvinna gör skillnad och hoppas att föreställningen kan leda till ökad uppmärksamhet vad gäller kvinnors situation i Kongo.
Mwereza Sandrine och Helene Makosho Luxene använder teater i kampen mot våld mot kvinnor i Kongo. Foto: Cato Lein/KtK
– Att få se Teater Tribunalens skådespelare framföra Les Femmes innebär ett enormt moraliskt stöd för oss. Det är viktigt för kvinnorna i Kongo att veta att det finns folk därute i världen som bryr sig om dem. Vissa har våldtagits och andra nekas sina rättigheter men de väljer att tala ut och blir därmed banbrytare. Det tyder på styrka och hopp, och det ser jag som vägen framåt, sammanfattar hon.
Maria Kabatanya
[email protected]
Läs mer om Kongo från Amnesty Press
Richard Mosses bild av konflikten i östra Kongo (13 april 2015)
Mathieu Ngudjolo Chui frikänd av ICC (3 mars 2015)
8 mars i Göteborg: Utsålt när Amnesty firade på Världskulturmuséet (14 mars 2013) - bland annat om det sexuella våldet i Kongo
Amnesty Press i östra Kongo: Ständigt på flykt i en konflikt utan slut (26 januari 2013)
Rwanda och Uganda utpekas (Amnesty Press nummer 4/2012)
De glömda offren för sexuellt våld (nummer 1/2012)
” Kvinnor möter sina förövare varje dag” (20 december 2011)
Våldtäkt som överlevnadsstrategi i Kongo (1 mars 2011)
Makt i olika former på bokmässan (26 september 2010)
Åter till Kongo (Ledare i nummer 3/2010)
Utan fred ingen kvinnofrid - utan kvinnor ingen fred (2 maj 2009)
Plundrat land och våldtagna kvinnor- Hur stoppas katastrofen Kongo? (6 april 2009)
Kampanj mot krigsvåldtäkter - ”jakten på koltan är drivkraften bakom kriget” (21 februari 2009)
En av vår tids största mänskliga tragedier (23 september 2003)
reportage | 2015-05-03 Av: Maria Kabatanya |