Kärlekens pinsamheter

filmer | 2009-04-23

A Complete History of My Sexual Failures
Regi: Chris Waitt

Bara man läser titeln till Chris Waitts film A Complete History of My Sexual Failures så anar man vad det är man ger sig in i. Och visst lever den upp till de förväntningarna. Filmen är ett vältrande i några av de mest privata och förnedrande aspekterna av regissörens liv.

Chris Waitt är en Londonbo i trettioårsåldern. Han har aldrig haft ett jobb, hans lägenhet är riktigt smutsig och tydligen så stinker han. Tyvärr kan man inte säga att dessa saker uppvägs av en fin personlighet. I filmen uppvisar han en sådan brist på självinsikt och en så taskig kvinnosyn att det är svårt att tycka om honom.

Men enligt honom själv är hans största problem att han blivit dumpad av nästan varenda tjej han någonsin varit tillsammans med. Han frågar sig själv varför det är så och bestämmer sig för att söka upp alla sina gamla flickvänner för att ta reda på varför de dumpat honom. Som publik anar man redan från början att problemen hänger samman.

Slusken Chris Waitt funderar över varför han jämt blir dumpad.

Fast det går inte särskilt bra. Det är inte många som vill tala med Chris Waitt, i de flesta fall för att de fortfarande hatar honom. En kvinna hotar att stämma honom om han nämner hennes namn eller överhuvudtaget visar något i filmen som kan identifiera henne. Men hon går med på en intervju med villkoret att hon under hela intervjun sitter bakom ett skynke. Man får inte ens höra hennes röst utan hon sitter vid en dator och knappar in det hon säger på ett tangentbord, sedan läser en röst från datorn upp det hon skrivit. Hon säger för övrigt att hon tycker Chris Waitt är psykiskt störd och uppmanar honom att söka hjälp för sina problem.

En annan flickvän, fast hon är en av få som inte verkar hata honom, säger ungefär samma sak:

  • Du gör en så frustrerad att man blir tokig, sedan går du omkring och påstår att alla dina gamla flickvänner är tokiga.

Hon säger även att sexet inte var särskilt bra.

Fast det slutar inte där. Denna pinsamma resa är inte bara en serie flickvänner som förolämpar honom. Chris Waitt är lite av en masochist, han söker upp och dröjer sig kvar i varenda pinsam händelse, räcker det inte med gamla minnen så skapar han nya.

Vid ett tillfälle går han till en ”dominatrix” som han träffat på Myspace, ett socialt forum på internet. Hos henne blir han piskad och får sina pungkulor vridna tills han skriker. Och man gör inga försök att dölja Chris Waitts intimare delar genom att till exempel filma lite diskret ovanför midjan, utan man får se allt. Det antyds att hela grejen är ett slags straff för hur illa han behandlat sina flickvänner, men egentligen är det bara ytterligare en del i förnedringsfrosseriet filmen hela tiden ägnar sig åt.

I s__in stökiga lägenhet ringer han upp alla sina gamla flickvänner. Ingen verkar vilja prata med honom.

Fast ännu jobbigare är att se Chris Waitt gå omkring på Londons gator och desperat fråga hundratals kvinnor om de vill ligga med honom. Han är full och har dessutom fått en enormt smärtsam erektion efter att ha svalt sex, sju tabletter av potensmedlet Viagra. Glömde jag nämna att han i princip är impotent? Det är han, något som man i filmen diskuterar i detalj.

Det är ett riktigt jobbigt avsnitt, som känns alldeles för långt, han springer omkring från tidiga dagen till sena natten och frågar alla kvinnor han ser. Men samtidigt är det här som filmen börjar beröra lite. Anledningen till att han går ner sig så totalt är att han fått reda på att en gammal flickvän, den som han haft längst relation med och som han fortfarande är kär i, ska få barn med en annan man.

Man börjar då ana ett sammanhang, att det inte bara handlar om en massa enskilda pinsamheter som klippts ihop för att behaga en sadistisk förnedringslysten publik. Det kan mycket väl vara oavsiktligt men på något sätt lyckas filmen förmedla något mer allmängiltigt.

Till slut når filmen till en punkt där den faktiskt säger något om hur komplicerade och jobbiga kärleksrelationer kan vara. Att jobbighet och pinsamheter inte bara är något specifikt för just förloraren Chris Waitt, utan att de mycket väl kan vara en del av minnet för alla som haft en intim relation med någon som sedan gått åt helvete.

Men som sagt, det kan mycket väl vara oavsiktligt.

Av: Jasin Abdulssmed

filmer | 2009-04-23