Nio år i dödscell

Asia Bibi var en fattig lantarbetare som efter ett trivialt gräl med arbetskamrater greps i en by i Pakistan och sedan dömdes till döden för hädelse. Boken om ett fall som väckte uppmärksamhet i hela världen är gripande och en påminnelse om hur viktig solidaritet är för den som fängslas.

böcker | 2023-10-04
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023

Foto: Libris bokförlag

Bok: Dödsdömd
Författare: Asia Bibi med Anne-Isabelle Tollet
Översättning: Maria Store
Förlag: Libris bokförlag

Genom mitt vittnesbörd skulle jag vilja få hjälpa andra som befinner sig i samma situation som jag gjorde i Pakistan”.

Det skriver Asia Bibi i ”Dödsdömd – den osannolika berättelsen om en kristen bondkvinnas nio år i dödscell”. Boken är skriven i samarbete med den franska utrikeskorrespondenten Anne-Isabelle Tollet som har engagerat sig i fallet och skrivit flera böcker medan Asia Bibi fortfarande satt fängslad.

Denna bok skildrar på ett gripande sätt hur en fattig lantarbetare efter ett trivialt gräl med arbetskamrater grips i en by i Pakistan och sedan döms till döden för hädelse. Hon tillbringar nio år i dödscell innan hon till sist frikänns av Pakistans högsta domstol och får asyl i Kanada.

Boken är en berättelse om livet inne i fängelset, saknaden efter familjen men också om den internationella stödkampanj som pågick för att få henne fri, där också Amnesty International deltog.

Samtidigt får vi en dyster bild av Pakistan där blasfemilagarna flitigt används för att mobilisera stöd för extrema islamistpartier. Både Salmaan Taseer (muslim), guvernör i Punjab, och ministern Shahbaz Bhatti (kristen) mördades sedan de hade uttalat sitt stöd för Asia Bibi och besökt henne i fängelset.

Ulf B Andersson

böcker | 2023-10-04
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023