Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter

Läst & Sett | 2012-09-13

BOK: »De osynliga – om Europas
fattiga arbetarklass«
Rebecka Bohlin

Atlas

”Heeej, haft det skönt på semestern?!” Frasen ekar glatt på arbetsplatser runtom i landet när en stor del av Sveriges befolkning just kommit tillbaka från en semester som de flesta av oss tar för given. Föreställ dig istället att du arbetar sex dagar i veckan 12–16 timmar om dagen utan rätt till semester, med en lön som du trots det knappt kan överleva på, än mindre om du råkar vara kvinna.

Denna tanke ber oss Rebecka Bohlin pröva i reportageboken De osynliga – om Europas fattiga arbetarklass.
Det är svenskt 1800-tal hon refererar till men hon visar samtidigt att just dessa usla arbetsvillkor fortfarande är verklighet för många – inte bara i andra delar av Europa utan även i Sverige idag, över 100 år senare. Hon beskriver situationen för främst städare, majoriteten immigranter, och berättar också om hur fackföreningsrörelsen har hanterat utvecklingen.

Den gamla Amnestydevisen att fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter, har aldrig känts mer aktuell och med Bohlins rättframma beskrivningar blir det en smärtsam läsning att se hur dessa rättigheter har kommit att urholkas alltmer. Kanske blir återerövringen av de fackliga rättigheterna nästa viktiga steg för sociala rörelser och frivilligorganisationer. Efter att ha läst Bohlins reportage kan man inte annat än hoppas.

Hannah Laustiola

Läst & Sett | 2012-09-13