Kritiken växer mot massgripanden i El Salvador

Myndigheterna i El Salvador har sedan i mars gripit närmare 58 000 personer som pekas ut som gängmedlemmar. Människorättsorganisationer larmar dock om godtyckliga gripanden, och nu uttrycker även Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter sin oro över utvecklingen.

artiklar | 2022-12-02
Av: Edgardo Ayala
El Salvadors president Nayib Bukele tillsammans med sin fru Gabriela Rodríguez. Bukele tillhörde tidigare vänsterfronten FMLN men uteslöts och vann presidentvalet 2019 som kandidat för center-högerpartiet GANA.

El Salvadors president Nayib Bukele tillsammans med sin fru Gabriela Rodríguez. Bukele tillhörde tidigare vänsterfronten FMLN men uteslöts och vann presidentvalet 2019 som kandidat för center-högerpartiet GANA. Foto: Presidencia El Salvador/ Wikimedia

Efter att El Salvadors hårdföre president Nayib Bukele i mars utlyste undantagstillstånd och ett så kallat krig mot den organiserade brottsligheten har närmare 58 000 personer gripits i landet. Genom undantagstillståndet kan personer gripas utan formella krav på arresteringsorder från domare.

Sedan dess har landets parlament förlängt undantagstillståndet månad för månad. Detta trots att landets författning egentligen bara tillåter att ett sådant tillstånd förlängs vid ett tillfälle.

Regeringen har fått sin vilja igenom genom att hänvisa till att detsamma skedde under inbördeskriget mellan 1982 och 1992. En sådan tolkning av författningen kan bara bestridas av landets högsta konstitutionsrätt. Men ledamöterna där består sedan i maj förra året av fem personer som har handplockats av presidenten – vilket enligt Nayib Bukeles kritiker kan ses som inledningen av vad som beskrivs som presidentens alltmer auktoritära styre.

I mitten av november förlängdes så undantagstillståndet i ytterligare en månad av parlamentet, som kontrolleras av presidentens parti Nya idéer. Partiets representanter uppger att de är beredda att förlänga undantagstillståndet fram till att varenda gängmedlem har gripits.

Samtidigt har flera människorättsorganisationer varnat för att många oskyldiga personer nu kan sitta gripna. De har också påtalat att undantagstillståndet innebär att flera medborgerliga rättigheter har dragits in för El Salvadors medborgare.

En av de rättigheter som har upphävts är förenings- och mötesfriheten, även om regeringen hävdar att inskränkningen främst är riktad mot kriminella grupper. Dessutom kan bland annat personer hållas gripna betydligt längre utan att åtal väcks.

Nu kritiserar även Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, IACHR, myndigheterna för deras fortsatta ”påstått godtyckliga” massgripanden.

IACHR, som är baserad i Washington, uppmanar samtidigt El Salvadors regering att genomföra åtgärder för att säkerställa att medborgarnas rättigheter skyddas i enlighet med gällande människorättskonventioner.

En patrull från armén i Santa Tecla i juli 2022.

En patrull från armén i Santa Tecla i juli 2022. Foto: PizzaKing13/Wikimedia

Flera människorättsgrupper, däribland organisationen Cristosal, har i en ny rapport dokumenterat närmare fyra tusen fall av godtyckliga gripanden och andra övergrepp som begåtts sedan undantagstillståndet infördes. Vissa av de gripna uppges även ha utsatts för tortyr och närmare 80 personer ska ha avlidit i polisceller eller fängelser efter att ha gripits.

Människorättsorganisationer menar att polisen griper personer som anklagas för att vara gängmedlemmar utan att först genomföra ordentliga utredningar – och även låter oskyldiga personer bli kvar i häkten och fängelser.

Edgardo Ayala
San Salvador/IPS

Läs också

Eviscerating human rights is not the answer to El Salvador’s gang problem (Amnesty International 31 augusti 2022)

El Salvador: President Bukele engulfs the country in a human rights crisis after three years in government (Amnesty International 2 juni 2022)

El Salvador: Violence merits a comprehensive response that respects human rights (Amnesty International 1 april 2022)

Läs mer om El Salvador från Amnesty Press

Kritiker varnar för auktoritär utveckling i El Salvador (6 oktober 2021)

Demonstrationer för fri abort runt om i Latinamerika (6 oktober 2021)

Tempo: Stark film om abortförbudets El Salvador (8 mars 2021)

El Salvador: Imelda Cortez frikänd och Evelyn Hernández får ny rättegång (6 mars 2019)

Per Anger-pristagaren Teodora Vásquez födde ett dött barn – dömdes för mord (10 november 2018)

ALMEDALEN2018: ”Jag vill inte vara tyst” – om det totala abortförbudets El Salvador (6 juli 2018)

El Salvador och abortförbudet: Besök i kvinnofängelset (23 februari 2018 – också i nummer 1/2018)

Hon kämpar mot totalförbudet mot abort i El Salvador (13 oktober 2016)

I El Salvador fängslas kvinnor för missfall (nummer 1/2016)

Goda nyheter: Guadalupe är fri (19 mars 2015)

ÅRSMÖTET I MALMÖ: Lidande kvinnor skuldbeläggs i El Salvador (12 maj 2014)

artiklar | 2022-12-02
Av: Edgardo Ayala