Misstänkt krigsförbrytare fick hjältebegravning i Kroatien
Konflikten mellan FN:s krigsförbrytartribunal i Haag och den kroatiska regeringen är över. Efter ett halvårs dragkamp om den kroatiske generalen Janko Bobetko sattes en slutpunkt när den 84-årige generalen den 29 april avled. I september förra året förklarade åklagarna i Haag att Bobetko skulle åtalas då han ansågs ansvarig för de krigsförbrytelser som den kroatiska armén, HV, begick i september 1993. Vapenvila rådde sedan i januari 1992 i kriget mellan serbiska separatister i Kroatien och den kroatiska regeringens styrkor, när kroatiska armén gick till överraskande anfall i Medak-fickan mitt framför ögonen på kanadensiska FN-trupper. Offensiven blev en militär framgång men enligt Haagtribunalens åtal dödades minst 100 serber, därav 29 civila, medan många andra skadades i den grymma hämnden. I ett fall satte kroatiska styrkor eld på en kvinna, Boja Vujnovic, och skrattade och skämtade när hon brändes till döds. Bobetko var inte själv närvarande i Medak-fickan men som befälhavare för HV ansåg Haagtribunalen att han bar ansvaret för mördandet och dessutom för att inga undersökningar gjordes efteråt.
Vintern 2000 fick Kroatien en ny center-vänsterregering som bröt det högernationalistiska HDZ:s tioåriga maktinnehav. Den nya regeringen under ledning av socialdemokraten Ivica Racan lovade att samarbeta med
Haagtribunalen. Men när åtalet mot Bobetko kom valde regeringen i Zagreb att till och med riskera Kroatiens inträde i EU genom att konsekvent motsätta sig att Bobetko ens skulle tvingas motta själva åtalet. För många kroater var Bobetko ingen förbrytare utan i stället en krigshjälte från självständighetskriget.
I fredags samlades tusentals personer till en begravningsceremoni i Zagreb med Ivica Racan i spetsen, rapporterar Radio Free Europe. Senare under
dagen jordfästes han i staden Sisak. Racan hyllade Bobetkos politiska gärning i sina kondoleanser till
generalens familj och poängterade att de alltid hade respekterat varandra även om de hade olika politiska åsikter. Bobetko hade under andra världskriget deltagit i den kommunistiska partisanrörelsen och anslöt sig till den så kallade kroatiska våren 1971, den nationella rörelse som slogs ned av dåvarande presidenten Tito.
Omedelbart efter Bobetkos död meddelade den framlidnes familj att generalen hade en sista önskan: Att hans "favoritgeneral" Mirko Norac skulle få närvara vid begravningen. Norac dömdes nyligen till tolv års fängelse av en kroatisk domstol för krigsförbrytelser som begicks i staden Gospic 1991. Där fördes civila serber bort från sina hem och arbetsplatser för att avrättas av kroatiska styrkor. En domare beslöt dock att Norac inte skulle få lämna fängelset för att få närvara vid begravningen.
Men 25 000 personer beräknas ha deltagit vid begravningen där sånger från kriget 1991-95 spelades i enlighet med Bobetkos önskan.
Kroatiens president, den liberale Stipe Mesic, höll sig dock borta från Bobetkos begravning. Han skyllde på andra uppdrag. Det tolkades som att Mesic ville distansera sig från den krigsveteranrörelse som fortfarande har ett stort inflytande i dagens Kroatien.
Radio Free Europe |