Raphael Israeli om självmordsbombare

reportage | 2004-04-16

Det var upprörda stämningar i publiken som besökte Utrikespolitiska institutets seminarium på onsdagseftermiddagen där Raphael Israeli gav sin syn på ”islamisk terrorism och dess orsaker”.
Raphael Israeli är professor i Israel och varnar för att världens muslimer indoktrineras till att bli martyrer.

Professor Raphael Israeli pratar om hans
nymyntade begrepp "islamickaze".

Den 14 april hade Utrikespolitiska institutet bjudit in professor Raphael Israeli, som var på besök i Sverige för att presentera sin nya bok ”Arabs in Israel: Friends or Foes?” Han arbetar vid hebreiska universitetet i Jerusalem och är professor i islam, Mellanöstern och kinesisk historia.
Raphael Israeli inleder seminariet med att tala om ett nytt begrepp, nämligen ”islamickaze”. Han drar starka paralleller mellan de japanska kamikazepiloterna under andra världskriget och de muslimska självmordsbombarna. Han betonar att det är missvisande att säga självmordsbombare.

– När man tänker på självmord tänker man på människor som har någon form av störning, fortsätter Raphael Israeli.

Men, enligt sin egen forskning har professor Israeli kommit fram till att det är tvärtom. Det är väldigt stabila människor som utför dessa dåd och som samarbetar i olika grupper. Därför är de inte självmordsbenägna, hävdar Raphael Israeli.

De japanska kamikazepiloterna offrade sig själva för att kunna förstöra de amerikanskflaggade fartygen. De var beredda att dö för att kunna förstöra de amerikanska fartygen.

– Kami betyder gud och kaze betyder vind, alltså gudomlig vind, säger Raphael Israeli.

De japanska kamikazepiloterna lovades ära och evighet; deras syfte var att tjäna nationen.

– Detsamma gäller de unga muslimer som offrar sig själva för att skada andra. De utför inte dåden på grund av förtvivlan, menar Raphael Israeli.

Genom att offra sig själva för att skada andra tar de en genväg till paradiset. De är då garanterade att komma till paradiset i livet efter detta. I det vanliga livet kan man möta motstånd, det slipper man i paradiset.
Det finns två tabun inom islam, det ena är sexuellt umgänge, det andra är att dricka alkohol. I paradiset väntar 72 jungfrur som martyrerna kan gifta sig med, har man sexuellt umgänge med en av jungfrurna blir hon återigen oskuld. Även alkohol finns obegränsat i paradiset.

– Allt det här står ordagrant i Koranen, säger Raphael Israeli.

– Fråga unga pojkar i Gaza eller på Västbanken vad de vill bli när de blir äldre. Nästan alla svarar att de vill bli martyrer, inte läkare eller ingenjörer, fortsätter Raphael Israeli.

De är alla villiga att dö för att tjäna Allah. Om de dödar judar kommer de garanterat till paradiset. Det är inte för att de är fattiga, det är inte förklaringen, menar Raphael Israeli.

Professor Israeli ställer retoriska frågor som:
– Varför förekommer just detta fenomen endast inom islam? Varför förekommer det inte i buddismen eller hinduismen att de spränger sig själva? Varför är de beredda för att dö på grund av sin tro till islam?

Inget land är numera immunt mot attentat. Senast hände det i Madrid den 11 mars och tidigare i New York den 11 september 2001 och på Bali hösten 2002. Attentaten karakteriserar islam, menar Raphael Israeli.

– Nu rekryterar Hamas även kvinnor och barn, vilket de inte gjorde förut. Förra veckan greps fyra tonåringar med sprängmedel fastspänt på kroppen. PLO och den palestinska myndigheten ställer inte sig bakom Hamas strategier, säger Raphael Israeli

Indoktrineringen börjar redan på dagis, menar han. Redan som små lär de sig att deras högsta dröm är att bli martyr och att tjäna den arabiska nationen. Om man bläddrar igenom en dagstidning i till exempel Jordanien finns det ett budskap med uppmuntran att bli aktiva och att dö för sin religion. Idag finns det 1,3 miljarder muslimer och alla blir indoktrinerade att bli martyrer, menar Raphael Israeli.

Åhöraren inne i Lejonsköldska salen på Utrikespolitiska Institutet börjar bli otåliga och många vill komma till tals. En ung man från svensk-arabiska föreningen blir upprörd över professor Israelis anklagelser mot islam. Många av dem som kom för att lyssna håller med; sorl utbryter.
Mannen från svensk-arabiska föreningen, betonar att det visst förekommit självmordbombare i andra religioner, även inom judendomen. Han talar om Masada. Masada är en plats i Israel där 900 judar, kvinnor, män och barn tog sina liv för att undkomma romarnas intåg. Romarna lyckades inta Masada år 72 e.kr.

Professor Israeli svarar att det inte är samma sak; de tog sina egna liv, inte andras. Mannen vill även veta i vilken vers i Koranen det står att man ska offra sitt liv för Allah.
Denna gång vill inte professor Israeli svara. Mannen blir upprörd och lämnar salen.

Näste åhörare som tar till orda är en ung man från muslimska studentföreningen i Sverige. Han säger att han inte spränger sig själv för att han inte får dricka alkohol. Han betonar också att israelerna dödar palestinier.

Avslutningsvis svarar Professor Israeli på denna fråga:

– Jag visste inte att New York, Madrid och Bali låg i Palestina.

När Amnesty Press lämnar Utrikespolitiska institutet märks det tydligt att åhörarna som tagit del av Raphael Israelis föredrag är förvirrade och upprörda. Många i publiken känner sig provocerade av Professor Israelis påståenden. Det var inga vänliga kommentarer som Amnesty Press hörde efter seminariet.

Petra Kullander
Amnesty Press, praktikant

reportage | 2004-04-16