Minderåriga utnyttjas fortfarande av FN-soldater i Kongo
Faela är tretton år och har en son som är sex månader gammal. Fadern till barnet är någon av alla de soldater som våldtog henne innan hon lyckades lämna sin hemstad. Faela berättar för BBC om hur kongolesisk milis varje kväll bröt sig in hos henne och hennes syster:
– Ibland höll de sina vapen mot mitt bröst, ibland mellan mina ben. Jag var så rädd, berättar Faela. Vi hade inget val, om vi gjorde motstånd så skadade de oss.
Faela berättar om hur hon födde sin son medan hon fortfarande befann sig på flykt i djungeln.
- Min far vill inte längre hjälpa mig, han skäms över att jag fått ett barn utan att vara gift, fortsätter Faela.
Hon befinner sig nu i ett enormt läger för internflyktingar utanför staden Bunia i Ituri-regionen i Demokratiska Republiken Kongo (DRK). 15 000 flyktingar har sökt sig till tältlägret som står under FN:s beskydd. Faela trodde att hon skulle vara säker i lägret, men insåg snart att skammen fanns kvar. Hon stöttes ut och fick ingen mat. I lägret finns många unga flickor i samma situation.
– Jag går till FN-soldaternas läger på natten. Om jag har sex med dem så kan jag ibland få mat, kanske en banan eller en kaka. Jag måste göra det, för att kunna ta hand om min son, förklarar Faela.
– Det är svårt att få tag på mat ibland, om man inte har en man som hjälper en, säger 15-åriga Maria som också är ensam med ett litet barn. FN-soldaterna hjälper flickor som mig om vi följer med dem.
Dominique McAdams, chef för FN-styrkorna i Bunia, erkänner att problemet existerar. Hon har hört rykten om övergreppen och är övertygad om att sexuellt våld förkommer i lägret, säger hon till BBC. FN lovade redan förra månaden att utreda anklagelserna om övergrepp i lägret, men ännu har ingen sådan utredning påbörjats.
En talesman för FN:s huvudkontor i New York, Fred Eckhard, säger dock att FN ser utredningen som mycket angelägen.
– Vi kommer att utöva alla tillgängliga sanktioner mot den personal som befinns skyldig, säger Eckhard till BBC.
Något som försvårar utredningar är att många av de utsatta flickorna vägrar att vittna mot soldaterna. Då många av dem under kriget utsatts för extremt, sexuellt våld så är de flesta livrädda för såväl inhemska som utländska soldater och myndighetspersoner.
Nina Persson
Amnesty Press, praktikant
BBC |