Antiasiatiska upplopp i Kampala
Tre personer rapporterats ha dödats i Ugandas huvudstad Kampala under torsdagens protester mot regeringens planer att sälja delar av den skyddade Mabiraskogen till ett sockerföretag, rapporterar The Guardian. En man med asiatiskt ursprung stenades till döds när protestmarschen som först var fredlig utvecklades till ett upplopp med rasistiska undertoner.
Andledningen till vändningen beror på att en del av deltagarna i marschen anklagar landets asiatiska befolkning för hotet mot skogsmarken på grund av att sockerföretaget Mehtagruppen ägs av den asiatiska Mehtafamiljen. Demonstranterna attackerade butiker och företag som ägs av asiater och ett Hindutempel där polisen var tvungen att rädda hundratals personer som sökte skydd. Händelserna beskrevs som skrämmande likt de som utspelade sig 1972 när Ugandas diktator Idi Amin startade en hatkampanj mot asiatiska affärsmän och tvingade alla asiater ut ur landet.
Demonstrationen hade fått tillstånd av polisen och arrangerades av miljöaktivister, oppositionsanhängare och religiösa grupper som är upprörda över regeringens planer. Skogsresreservatet som har varit skyddat sedan 1932, ligger öster om Kampala och är en av de sista urskogar som finns kvar i landet. Reservatet består av 30 000 hektar mark och regeringen har planer på att tillåta ett lokalt sockerföretag som ägs av Mehtagruppen att förvandla 7 100 hektar till en sockerrörsplantage.
Mehtagruppen har svarat på kritiken från miljöaktivister genom tidningsreklam och anklagade då motståndarna till planerna för att vara mot utveckling och avvisade miljöargumenten. Detta tillsammans med regeringens vägran att lyssna till protesterna har skapat en ökad laddning i debatten menar analytiker.
- Händelserna handlade mindre om miljöfrågan och mer om motståndet mot regeringen och skillnaden mellan Ugandas förtryckta underklass och den asiatiska befolkningens kommersiella framgångar, sade Angelo Izama från ugandiska dagstidning Daily Monitor.
Under 1990-talet tillhörde Mehtafamiljen några av de tusentals asiatiska-ugandier som återvände till landet och krävde tillbaka de tillgångar som tagits ifrån dem. Detta var en del av en kampanj i Uganda som uppmuntrade utländska investeringar. Affärsverksamheten har varit blomstrande för många av de som återvände, speciellt inom bank- och hotellbranschen. Detta har upprört delar av den svarta befolkningen som menar att regeringen inte gör tillräckligt för att hjälpa dem.
Guardian(UK) |