Global manifestation för poeten Ashraf Fayadh – dömd till döden i Saudiarabien

När det fria ordet hotas är mobiliseringen ibland snabb, människor världen över ställer upp och belyser vikten av att pennan måste få vara fri. Den 14 Januari var ett sådant exempel. Då samlades författare och poeter världen över för att stödja sin kollega Ashraf Fayadh, dömd till döden i Saudiarabien. Ett evenemang hölls i Stockholm.

reportage | 2016-01-24
Av: Anna Kristiansson
Ashraf Fyadhs dikter lästes i par, en gång på arabiska och en gång på svenska.

Ashraf Fyadhs dikter lästes i par, en gång på arabiska och en gång på svenska. Foto: Anna Kristiansson

Den 14 januari anordnades en Worldwide reading för Ashraf Fayadh på initiativ av Berlins internationella litteraturfestival och PEN international. Poeter och författare världen över läste dikter ut Ashraf Fayadh diktsamling Instructions Within. Ashraf Fayadh har palestinskt ursprung men är född i Saudiarabien där han varit verksam som konstnär. Nu har han har dömts till döden på grund av sin poesi. Han anklagas bland annat för att förespråka ateism i sin diktsamling Instructions Within.

I Stockholm anordnade Svenska PEN tillsammans med Kulturhuset i Stockholm en läsning av dikter ur den dömda diktsamlingen. Klarabiografen, där arrangemanget hölls var nästan fullsatt av människor i alla åldrar som har kommit för att visa sitt stöd för Ashraf Fayadh. Medverkande poeter på scen var Ghayath Almadhoun. Ashraf Atraqchi, Faraj Bayrakdar, Athena Farrokhzad, Ann Jäderlund, Jasim Mohamed, Marie Silkeberg och Jenny Tunedal. Dikterna lästes både på arabiska och på svenska. Under kvällen framfördes även musik av Emad Qasem.

Ashraf Fayadh greps första gången år 2013 och släpptes senare mot borgen. Han greps igen 1 januari 2014 och åtalades för apostasi då han påstods ha ifrågasatt islam och för att ha brutit mot cyberlagarna i Saudiarabien då han ska ha haft bilder på kvinnor i sin mobiltelefon. Den 30 april 2014 dömdes han till fyra års fängelse och 800 piskrapp för åtalspunkten om att ha haft bilder på kvinnor i sin mobil. Domstolen fann att poetens förklaringar kring anklagelsen om apostasi var tillfredsställande.

  Ashraf Fayadh dömdes i november 2015 till döden i Saudiarabien.

Ashraf Fayadh dömdes i november 2015 till döden i Saudiarabien. Foto: Privat/AI

Domen överklagades dock och en appellationsdomstol ansåg att även anklagelsen om apostasi skulle leda till en fällande dom. Den 17 november 2015 beslöt en domstol i sydvästra Saudiarabien att döma Ashraf Fayadh till döden. Under rättegången förvägrades Ashraf Fayadh rätten att ha en advokat närvarande. Amnesty International betraktar honom som samvetsfånge.

Saudiarabien är ett av de länder där det är svårast att verka som fri konstnär, poet och journalist. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från år 2015 ligger landet på plats 164 av 174.

Saudiarabien är också ett av de länder där dödstraff verkställs regelbundet. Det nya året inleddes med att 47 dödsdömda fångar avrättades den 2 januari. En av de avrättade var den shiamuslimske imamen Nimr al-Nimr som under den Arabiska våren 2011 ledde protesterna i Eastern Province. Avrättningen av Nimr al-Nimr ledde till en politisk kris mellan Saudiarabien och Iran.

En av de medverkande poeterna i Kulturhuset, Ghayath Almadhoun, tycker det är viktigt att vara med på Worldwide reading och visa sitt stöd.

Mellan uppläsningen av dikterna spelar framträdde musikern Emad Qasem.

Mellan uppläsningen av dikterna spelar framträdde musikern Emad Qasem. Foto: Anna Kristiansson

– Detta är yttrandefrihet i praktiken, det är skitsamma om jag håller med eller inte håller med, man måste ha rätten att få säga vad man vill. Dessutom blir det extra personligt eftersom att det rör sig om en poet så vi är kollegor, säger han till Amnesty Press.

På plats i Klarabiografen finns också Annika Thor. Hon sitter med i svenska PEN:s styrelse och är bland annat ordförande för Fängslade författares kommitté. I början av kvällen håller hon ett tal där hon belyser orättvisan i den dom som Ashraf Fayadh har fått. Hon trycker på att svenska politiker borde uppmärksamma detta och rikta kritik mot Saudiarabien. I talet belyser hon också dubbelmoralen i att Saudiarabien nyligen har fått en betydande roll i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det är någonting som demokratiska länder borde verka emot tills att landet har visat att de uppfyller kraven på mänskliga rättigheter, anser Annika Thor.

Den globala manifestationen mot Ashraf Fayadhs dom var inte första gången som poeter och författare uppmärksammar och protesterar mot förföljelsen av Ashraf Fayadh. Redan i februari 2014 skrev 100 stycken poeter, författare och journalister verksamma i arabvärlden en petition där de krävde att Ashraf Fayadh skulle friges.

Anna Kristiansson

Läs också
Upphäv domarna mot Raif Badawi och Ashraf Fayad, kräver Amnesty och Svenska PEN (9 januari 2016)

reportage | 2016-01-24
Av: Anna Kristiansson