Hoppfullt på Afrikas horn

De senaste månaderna har Etiopiens nye premiärminister Abiy Ahmed överraskat med att öppna fängelseportarna och frigivit politiska fångar.

ledare | 2018-06-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018

Våren 2017 gjorde Riksteatern och Amnesty en satsning för att lyfta fram den hopplösa situationen i Etiopien. I föreställningen ”Kality” berättades om det ökända fängelset i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, som blev känt även i Sverige när de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps efter att ha försökt göra reportage från den omstridda Ogaden-provinsen.

Då, för ett år sedan, satt den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru fängslad sedan 2013 på oklara och delvis befängda grunder. Eskinder Nega, internationellt prisbelönt journalist, hade år 2011 påbörjat sin sjunde (!) vistelse bakom galler, dömd till 18 års fängelse för ”terrorism”.

Ibland kan verkligheten snabbt förändras och dessutom gå i rätt riktning. Fikru Maru är en fri man sedan i maj och ska komma till Amnestys sekretariat i Stockholm och berätta om sina erfarenheter. Eskinder Nega är fri sedan i februari och är affischnamnet för Amnestys aktivistseminarium i oktober.

Ännu är Etiopien i praktiken en enpartistat där den statsbärande partikoalitionen EPDRF kontrollerar samtliga 547 platser i parlamentet. År 2005 hölls val och då gick oppositionen kraftigt framåt. Resultatet blev en åtstramning som till sist gav tusentals politiska fångar, undantagslagar och en terroristlagstiftning som har använts godtyckligt.

Nu har fängelseportarna öppnats, regeringen förhandlar med oppositionen och chanserna har ökat att premiärminister Abiy Ahmed ska hitta fredliga lösningar på de stora problem som finns i Etiopien, inte minst de motsättningar som de senaste åren har lett till våld med etniska förtecken och ett brutalt agerande från säkerhetsstyrkorna. När Abiy Ahmed tillträdde posten den 2 april bad han ”från djupet av sitt hjärta” om ursäkt för tidigare människorättsövergrepp.

Abiy Ahmed är den förste premiärministern sedan den kommunistiska militärjuntan störtades år 1991 som kommer från Oromo-folket. EPRDF består av etniskt baserade partier men så länge det gamla ledarskapet från 1980-talets uppror hade kontrollen var det i praktiken Tigray-folket som hade den verkliga makten.

Meles Zenawi, som styrde Etiopien från 1991 till 2012, hade lett den lilla Albanienkommunistiska grupp som så framgångsrikt hade skapat breda frontorganisationer som ledde till intåget i Addis Abeba i maj 1991.

Abiy Ahmed har hittills överraskat alla bedömare och den 5 juni kom beskedet att han vill ha fred med Eritrea genom ett avslut av Etiopiens ockupation av staden Badme. Kommer den politiska våren i Etiopien också sprida sig utanför landets gränser?

Ulf B Andersson

12 juni 2018

Fotnot: Den 27 juni anlände en delegation från Eritrea till den etiopiska huvudstaden Addis Abeba.

Läs mer från Amnesty Press

Konflikten mellan Etiopien och Eritrea på väg mot lösning (27 juni 2018)

Kality på scen: ”Journalist, inte terrorist” (9 april 2017)

Ett möte i Addis Abeba (10 december 2013 – även i nummer 5/2013)

Ett brev kan betyda mycket! (25 oktober 2013 – även i nummer 4/2013)

”Våra kollegor är fortfarande kvar i Kality-fängelset” (25 september 2013)

ledare | 2018-06-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018