Allt fler avrättas

Japanska parlamentsledamöter som är motståndare till dödsstraffet vädjar nu om stöd från det internationella samfundet. Detta eftersom antalet avrättningar i landet stiger, samtidigt som dödsstraffsmotståndarna har den folkliga opinionen emot sig, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Nobuto Hosaka, ledamot i parlamentets underhus, menar att det internationella samfundet måste uppmärksamma utvecklingen i landet - att antalet verkställda avrättningar snabbt har ökat de senaste två åren.

  • Japanerna måste bli medvetna om att deras land sätter sig över de mänskliga rättigheterna. Jag skäms, säger Hosaka.

Förra året fastställde landets högsta domstol minst 23 dödsdomar, vilket var den högsta siffran sedan 1962, enligt Amnesty International. I slutet av förra året satt minst 106 personer i landets dödsceller. Nio avrättningar genomfördes år 2007, vilket är det högsta antalet sedan 1980.

Enligt Hosaka så har vare sig den kritik som riktats mot landet från Amnesty, eller den resolution mot dödsstraffet som FN:s generalförsamling antog i december 2007 haft någon effekt på utvecklingen i Japan. I ett försök att stoppa avrättningarna har därför Hosaka tillsammans med en partiöverskridande grupp parlamentsledamöter lagt fram ett lagförslag om att tillfälligt avbryta alla avrättningar de kommande fyra åren.

I stället för dödsstraff föreslår gruppen att det strängaste straffet blir livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

Men Hosaka medger att möjligheterna att få igenom förslaget är mycket små. - För två år sedan fanns det 120 dödsstraffsmotståndare i parlamentet på vår sida, i dag är vi bara 72 personer. Dödsstraffet är något av ett tabu i parlamentet. Ledamöterna vet att de förlorar i popularitet och till och med kan förlora sin plats om de stödjer ett slopande av dödsstraffet.

Hosaka säger att ett av problemen är att frågan om avrättningar så sällan diskuteras i landets medier, vilket enligt honom är ett av skälen till att så många japaner är anhängare av dödsstraffet.

Enligt den lokala avdelningen av Amnesty så ökar hela tiden allmänhetens stöd för dödsstraffet - vilket går tvärtemot utvecklingen i många andra länder.

Den senaste opinionsundersökningen visade att fler än åtta av tio japaner vill behålla dödsstraffet.

Hosaka menar att den som främst bär ansvaret för denna utveckling är justitieminister Kunio Hatoyama.

  • Han har förklarat att avrättningar bör genomföras systematiskt, som på löpande bandet, säger Hosaka.

Sedan Hatoyama utsågs till justitieminister i höstas så har han hunnit ge klartecken till sex avrättningar.

Mordstatistiken i Japan, ett land med 127 miljoner invånare, är förhållandevis låg jämfört med vissa av de andra länder som fortfarande tillämpar dödsstraffet. År 2005 begicks 1 391 mord i landet.

Text: Catherine Makino

IPS/Tokyo

Läs också: 58 FN-stater: ”Rör inte dödsstraffet” (Amnesty Press 9 mars)


IPS