Utlämnande röster om starka känslor

reflektion | 2006-08-24

Kärlek. En ouppnåelig dröm. Eller en lycklig vardag. Kärleken finns där hos människor – i alla åldrar och alla grupper. Nu ger SVT på torsdagskvällarna åtta perspektiv på starka känslor.

Jovana Arandjelovic och Alexandra Krysiak.
Foto: Martina Iverus

På tisdagskvällen 22 augusti fylldes Filmhuset på Gärdet i Stockholm av en förväntansfull premiärpublik. Åtta elever på Dramatiska institutets dokumentärutbildning presenterade sina åtta filmer om Kärlek, detta magiska ord. Torsdagskvällarna i SVT2 klockan 21.30 kommer i höst fyllas av olika röster som ger sin syn på kärlek.
Det finns ett mod hos alla de personer som vågat låta en filmare ta del av deras innersta känslor och tankar. Här möter vi människor som viker ut sitt känsloliv lika utlämnande som en Big Brother-deltagare låter oss ta del av sitt sexliv.
På premiärkvällen blev det stundtals nästan overkligt när huvudpersoner från filmer efter visningen stod på scenen och publiken insåg att det här är faktiskt på allvar. Det är riktiga människor vars liv vi tränger in i.

Var går då gränsen mellan verklighet och fiktion i en dokusåpa eller dokumentärfilm? Gränsen kan vara flytande – verkliga människor kan precis som skådespelare regisseras eller anpassa sitt handlande när en kameran knäpps på. Men med den reservationen så kan nog dessa åtta filmer sägas ge en intressant bild av tillståndet för kärleken i dagens Sverige, en bild där olika kulturer möts – och en del drömmar faktiskt går i uppfyllelse.

Premiärfilmen Dejtingdjungeln (Ronja Yu) visar tre stockholmares drömmar om att träffa en partner i en stad där 44 procent sägs bo i ensamhushåll, men där det är ack så svårt att hitta en partner, trots internet och mobiltelefonerna. Det är som att leta efter en nål i en höstack förstår man efter att ha tagit del av svårigheterna för Erika, Pär och Anette. Inte så många vågar satsa på att pröva den lilla kärleken i väntan på den stora kärleken, konstaterar Pär i ett samtal med några vänner.
Gemensamt för alla åtta filmerna är att de är avskalade från sexualiteten, vilket blir både en styrka och svaghet. Det är kärlekskänslor det handlar om, inte könsliga möten, trots att vi vet att det finns ett samband däremellan.

"Jag älskar min darling", säger Olle Persson Westin
och ger sin nyblivna fru Emma Lööf Lundgren en puss.
Foto: Ulrika Widmark

I Honom vill jag ha (Martina Iverus) finns drömprinsarna för Jovana och Alex i England. Men hur hållbar är förälskelsen när man är 19 år och ska ses i verkligheten? Svaret ges i skidbackarna i Sälen på ett stundtals dråpligt sätt.
Att olika kulturer inte behöver vara ett hinder för lycka får vi se i Madame och Kapten Nilsson (Dylan Williams). Ukrainska Natasjas möte med svenske Bosse rymmer fem år av lycka. Fem år av lycka har också Emma och Olle haft innan de går till prästen för att bli ett par för alltid (?) i Emma hjärtar Olle (Ulrika Widmark).

Emma och Olles funktionshinder kan liksom förortens invandrare i Player vs Romeo (Åsa Ekman) och det lesbiska paret i Fru och fru Sarri (Lisbeth Blind) ses som ett utanförskap. Men när det handlar om kärlek är det likheterna mellan människor som är det bestående intrycket av filmerna.
När Nina och Anna-Ida gifter sig i Jukkasjärvi kyrka blir man för övrigt lite orolig; kan det fungera att leva som ett samkönat par i norrländsk glesbygd där den ena parten kommer från den samiska kulturen? Jodå. För omgivningen är det svårare att acceptera att fruarna Sarri är vegetarianer än att det handlar om två kvinnor som lever tillsammans.

Ett elakt grälande kännetecknar pensionärerna Bertil och Maggan, som lever i värmländsk glesbygd. JH Engströms Bertil&Maggan – stanna eller gå är nästan på gränsen till outhärdlig men räddas av humorn som finns där ibland.
Spännande skidåkning och vacker romantik är ramverket kring berättelsen om skidåkarna Kaj och Sverre. Förut tog det alltid slut i oktober (Johan Candert) snuddar vid den känsliga frågan: Går förhållanden att kombinera med intressen likt skidåkning? Som tittare är det lätt att charmeras av Kaj och hans norska tjej Benedicte och man hoppas innerligt att de ska hitta lösningen på vad som går först: Kärleken eller skidorna.

Ulf B Andersson

_Datum för kärleksfilmerna_

Samtliga filmer sänds i SVT2 torsdagar 21.30. Repriser lördagar och söndagar.

Se filmerna på webben och läs mer!

24 augusti: Dejtingdjungeln
31 augusti: Honom vill jag ha
7 september: Madame och kapten Nilsson
14 september: Emma hjärtar Olle
21 september: Player vs Romeo
28 september: Fru och fru Sarri
5 oktober: Bertil&Maggan – stanna eller gå
12 oktober: Förut tog det alltid slut i oktober

reflektion | 2006-08-24