58 FN-stater: ”Rör inte dödsstraffet”

I december förra året förorsakade en debatt om dödsstraffet inom FN:s generalförsamling djup oenighet bland medlemsländerna. Nu skriver 58 länder i ett gemensamt brev till generalsekreterare Ban Ki-moon att de ”orubbligt motsätter sig alla försök” att avskaffa dödsstraffet, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
Alla försök att införa ett tillfälligt stopp för - eller att helt avskaffa – dödsstraffet, står i strid med internationella lagar, enligt brevet, som i FN:s terminologi kallas ett ”note verbale”.
Bland de 58 länder som undertecknat brevet ingår i stort sett alla medlemmar av organisationen Islamiska konferensen, OIC, samt Bahamas, Kina, Nordkorea, Japan, Burma, Thailand, Uganda, Singapore och Zimbabwe.
- Detta note verbale, som undertecknats av 58 delegationer, understryker ännu en gång att det inte finns någon internationell konsensus kring utövandet av dödsstraffet, säger Singapores FN-ambassadör Vanu Gopala Menon till IPS.

I december förra året antog FN:s generalförsamling en resolution som kräver ett stopp för avrättningar. Beslutet togs efter en omröstning där 104 medlemmar röstade för, 54 emot medan 29 avstod från att rösta.
Till skillnad från resolutioner som antas av säkerhetsrådet är dock denna inte juridiskt bindande för medlemsstaterna.
Minst fyra länder som röstade emot resolutionen i december, däribland Indien och USA, har valt att inte underteckna det nya protestbrevet. Däremot har åtta länder som avstod från att rösta om resolutionen undertecknat brevet.

  • Det kollektiva uttalandet är en signal om att vi inte accepterar beskedet efter omröstningen i generalförsamlingen. Vi förväntar oss att kampen kommer att återupptas, säger en diplomat från ett av de länder som undertecknat brevet, som inte vill bli citerad med namn.
    Frågan om dödsstraffet kommer återigen att debatteras i generalförsamlingen i september i år.

I sitt gemensamma uttalande skriver de 58 ländernas representanter att frågan om dödsstraffet ofta beskrivs som en människorättsfråga, men undertecknarna menar istället att det handlar om kriminalpolitisk fråga. I uttalandet skriver man att ”varje stat har en grundläggande rätt att välja politiskt, ekonomiskt, socialt, kulturellt och juridiskt system utan att andra stater på något sätt ingriper”.

Länderna hävdar vidare att FN inte har rätten att lägga sig i inrikespolitiska juridiska frågor.
EU har varit ledande i kampanjen för att avskaffa dödsstraffet, och generalförsamlingens beslut om en resolution mot dödsstraffet har av dess motståndare betraktats som en moralisk seger.

Text: Thalif Deen
IPS/New York

Läs mer:

Jordskredsseger för dödsstraffsmotståndarna i FN (Pressnotis från Amnesty 18 december 2007)

Ländernas argumentation i tredje utskottet (15 november 2007)

Svenska Amnestys specialsida om dödsstraffet


IPS