Kontakten med omvärlden avgörande för unga Gazabor

Belägringen av Gaza begränsar vardagslivet och förhindrar palestinier att resa utomlands för studier. Men många unga palestinier försöker hitta nya sätt att utbilda sig - och för dem blir internet allt viktigare, rapporterar nyhetsbyrån IPS. Under helgen görs ett försök att bryta blockaden av Gaza med en flotta på åtta fartyg, organiserat av bland andra svenska Ship to Gaza.

- Det mesta av det jag kan om bildredigering och grafisk design har jag lär mig via internet, säger 27-åriga Emad som arbetar som filmare och redaktör.
I Gaza är det allt vanligare att unga skaffar sig sin utbildning via internet.
- Det här programmet finns inte tillgängligt här, säger Emad och ler medan han laddar ner den senaste versionen av ett avancerat videoredigeringsprogram:
- Och även om programmet skulle finnas att få tag i, skulle jag inte ha råd att betala 600 dollar för det. Men jag behöver programmet i mitt arbete, så jag har letat upp en gratisversion som finns tillgänglig på internet.

Isoleringen som följde belägringen av Gaza strax efter Hamas valseger 2006, och som förstärktes under 2007, har i hög grad påverkat vardagslivet för palestinierna i Gaza. Ekonomin är körd i botten, både på grund av belägringen och de israeliska anfallen mot Gaza vid årsskiftet 2008-2009, och arbetslösheten ligger nu på närmare 60 procent.

Israels belägring har strypt införseln av material som är nödvändigt för återuppbyggnad och som behövs inom sjukvården eller på skolor och universitet, men dessutom leder belägringen till att Gazaborna begränsas i sin vardag och i sina drömmar inför framtiden.

  • Jag har gjort flera försök att lämna Gaza för att delta i seminarier och studier utomlands. Men även när jag har lyckats få visum och inbjudningar har jag hindrats av de stängda gränserna mot Israel och Egypten, säger 24-årige Majed.
    På samma sätt berättar en annan ung man, Hatem, att han hindrats att lämna Gaza - trots att han fått stipendier för studier i både USA och Europa.

Men trots alla hinder försöker palestinierna att hitta nya vägar till att utbilda sig och hålla kontakten med omvärlden.
- Internet är det mest betydelsefulla just nu. Utbildningar i film och foto finns inte i Gaza, så eftersom jag inte kan komma härifrån får jag leta efter det på internet, säger Emad.
Det finns praktiskt taget ingen arbetsmarknad för konstnärer, musiker och oberoende filmare i Gaza.
- I och med belägringen och de stängda gränserna är internet livsviktigt för mig, för att jag ska kunna marknadsföra det jag gör. Vem som helst i världen kan se mina bilder, min design eller filmer och ta kontakt med mig. Men det allra viktigaste för mig är att få fortsätta berätta om verkligheten här, oavsett om det handlar om livet för barnen, om kriget eller om våra vedermödor i och med belägringen, säger Emad.

Aktivister och studiegrupper använder också internet på många sätt. Genom satellitmottagare möjliggörs videokonferenser och genom internettelefonin Skype kan universitetsstudenter i Gaza komma i kontakt med studenter på den ockuperade Västbanken och med universitet utanför Gaza.

Eftersom invånarna inte har möjlighet att lämna Gaza har internet också en avgörande betydelse för möjligheten att hålla kontakt med familj och släktingar utomlands.

**Eva Bartlett_
IPS/Gaza City

Läs mer
Amnesty om Gaza:

Blockaden omöjliggör ett rimligt liv för palestinierna (Amnesty pressnotis 18 januari)

Avrättningarna är djupt beklagliga (Amnesty pressnotis 15 april)

Amnesty Press på Gazakonferensen 1 mars

I efterdyningarna av Gaza-kriget (Amnesty Press 4 mars)

Mer om blockaden av Gaza

Ship to Gaza

Mattias Gardell skriver från ett av fartygen (Svenska Dagbladet 29 maj)


Henning Mankell och parlamentsledamöter hindras från att gå ombord på fartygen (SvD 29 maj)

Reportage från Gaza om blockaden (nyhetsbyrån AP 28 maj)

EU kräver omedelbart hävande av blockaden mot Gaza (28 maj)

Svensk Israel-information om blockaden av Gaza och Ship to Gaza

Debatt i Expressen

Caroline B Glick, senior editor på The Jerusalem Post: Skepp fullastade med charlataner (26 maj)

replik: Ship to Gaza samarbetar inte med Hamas (Mikael Löfgren 28 maj)

Släpp in dem (Expressens ledare 29 maj)

==
Israeliska tidningen Haaretz bevakar utvecklingen

Haaretz kräver att blockaden hävs (28 maj)


IPS